Η τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα του κόμματος, του Νάσου Ηλιόπουλου στη θέση του εκπρόσωπου τύπου, αλλά και η «κλεισμένη» αξιοποίηση του Αλέξη Χαρίτση ως τομεάρχη οικονομίας (πιθανότατα θα ανακοινωθεί σήμερα) δημιουργούν ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρόκειται για τρία στελέχη που βρίσκονται μεν πολύ κοντά του, όμως ταυτόχρονα διατηρούν και πολύ καλές σχέσεις με τα όργανα και τη βάση του κόμματος.   

Σε μια περίοδο που «προεδρικοί» και «κομματικοί» βρίσκονταν στα… μαχαίρια διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος στις αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον έλεγχο της κατάσταση επενδύοντας σε τρία πρόσωπα της «τάσης» που όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησε χαμηλούς τόνους και πολλές φορές κλήθηκε να παίξει το ρόλο του… πυροσβέστη.  

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μπορεί να είναι «εκρηκτικός» και συγκρουσιακός στη Βουλή και στο δημόσιο λόγο του, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν έρχεται σε επαφή με τα μέλη του κόμματος. Διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση τον πυρήνα της ομάδας των «προεδρικών» και συγκεκριμένα της «ομάδας Παππά». Ήταν και παραμένει επίσης ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ίδιου του προέδρου, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος βρισκόταν σε διαρκή σύγκρουση με την ηγεσία.

Πάντως αν πούμε πως κάποια «φράξια» του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε «χαμένη» από τις αλλαγές, αυτή είναι πιθανότατα η ομάδα των «σκληρών προεδρικών», αφού ούτε ο Νάσος Ηλιόπουλος εντάσσεται σε αυτήν, αλλά ούτε και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Ηλιόπουλος αναλαμβάνει, ίσως, τον πιο δύσκολο τομέα, αυτόν της επικοινωνίας του κόμματος. Είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και… γερό στομάχι για να καταφέρει να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΜΜΕ. Ο νέος εκπρόσωπος τύπου αποτελεί επίσης ένα πρόσωπο «κλειδί», αφού όπως και οι Τζανακόπουλος – Χαρίτσης, έτσι κι αυτός βρίσκεται μεν πολύ κοντά στον πρόεδρο, όμως διατηρεί άριστες σχέσεις με τους «κομματικούς», την αριστερή πτέρυγα αλλά και τη νεολαία.

Ο Αλέξης Χαρίτσης που θα είναι ο επόμενος τομεάρχης οικονομίας, στη θέση του Νίκου Παππά είναι επίσης ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και το πλεονέκτημα του σε σχέση με τον Παππά, είναι πως διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτό σημαίνει πως από δω και στο εξής ο τομέας των οικονομικών κι αυτός της οικονομίας θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται, κάτι που ως τώρα δεν συνέβαινε, λόγω των κακών σχέσεων που είχαν Παππάς και Τσακαλώτος.

Με τις τρεις αυτές αλλαγές λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει το «μήνυμα» πως διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο στα τρία σημαντικότερα πόστα, τοποθετώντας ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του και με τους οποίους έχει άψογη συνεργασία, αλλά που παράλληλα έχουν δείξει πως σέβονται τα όργανα του κόμματος και τις αποφάσεις τους. Πρόκειται ουσιαστικά για τον «τέλειο συνδυασμό», τρεις κινήσεις που επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να «ελέγξει» το κόμμα του και παράλληλα να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια του.