Από το Φεβρουάριο, όταν και η κατάσταση στα νοσοκομεία της γειτονικής Ιταλίας έγινε ασφυκτική και «χτύπησε καμπανάκι» σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα έγινε προσπάθεια ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουν οι γιατροί ποιοι θα ζήσουν και ποιοι όχι. Επτά μήνες μετά οι επιστήμονες προειδοποιούν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από αυτό το σημείο και το ερώτημα είναι αν έγινε πραγματικά ότι ήταν εφικτό για να αποτραπεί αυτό.

Η κυβέρνηση λέει πως παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ -τον Ιούλιο του 2019- 565 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα έχουμε 941. Αυξήθηκαν, όμως, όντως; Aυτό είναι το ζήτημα;  Αν πραγματικά αυξήθηκαν; πανδημία έχουμε, σε ολόκληρο τον κόσμο αυξήθηκαν οι ΜΕΘ, δεν είναι και «κατόρθωμα» το να κάνεις το αυτονόητο. Το ζήτημα είναι αν αυξήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε. Στις 18 Αυγούστου ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε πως οι ΜΕΘ θα φτάσουν τις 1.200. Πότε; Γιατί ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί και τι περιμένουμε; Από τη στιγμή μάλιστα που ο υφυπουργός υγείας παραδέχτηκε στην ίδια ενημέρωση πως υπήρξαν και αρκετές δωρεές για την δημιουργία κλινών Εντατικής Θεραπείας.

Σε αυτό λοιπόν το θέμα, οι δικαιολογίες από τα χείλη των υπευθύνων και η μετάθεση ευθυνών στους προηγούμενους, είναι τουλάχιστον αστεία. Γιατί δεν είχαμε πανδημία, γιατί οι ανάγκες για ΜΕΘ δεν ήταν τόσο επιτακτικές, γιατί δεν είχαν σπεύσει δεκάδες κόσμου να καταθέσουν τον οβολό του θέλοντας να βοηθήσει το κράτος να «θωρακίσει» την υγεία του. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε τον χρόνο, τα χρήματα, την στήριξη εντός κι εκτός της χώρας και προπαντός γνώριζε πολύ καλά τι αντιμετωπίζει.

Δεν θα υπήρξε πολίτης, δεν θα υπήρξε «δανειστής» που θα αναρωτιόταν αν είναι όντως απαραίτητη η δαπάνη για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Είναι εξωφρενικό να φτάνουμε μέσα Σεπτέμβρη και να ανακοινώνει το νοσοκομείο της Νίκαιας ότι αδυνατεί να δεχτεί άλλα περιστατικά κορονοϊού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε χθες ότι στην Αττική υπάρχουν 107 κλίνες ΜΕΘ από τις οποίες κατειλημμένες είναι ήδη 62. Υποστήριξε πως υπάρχει σχεδιασμός για προσθήκη έως τέλος Σεπτεμβρίου 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο 67 κλινών και μέχρι τον Νοέμβριο επιπλέον 41. Ας ελπίσουμε πως θα είναι αρκετές ώστε να μην δει κανένας συμπολίτης μας έναν δικό του άνθρωπο να αφήνεται να πεθάνει αβοήθητος.