Η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, μιας και πρόκειται για ένα σύνθετο δίλημμα, που δεν αφορά αποκλειστικά στους ειδικούς της υγείας: όπως για παράδειγμα, ήταν το άνοιγμα του τουρισμού, σε μία στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες δεν πίστευαν ότι ο κορονοϊός υπήρχε.

Το κυβερνητικό επιχείρημα ήταν ότι έδειχνε μειωμένος ο κίνδυνος να πεθάνουν πολλοί από τον ιό, αλλά ήταν πολύ αυξημένος ο κίνδυνος να πεθάνουν πολλοί από τη φτώχεια...

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας – η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα μισοεγγυημένα δάνεια, η επιδότηση των θέσεων εργασίας – ισχύουν ακόμα, με μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό.

Ένα κόστος που ασφαλώς θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι και όλες, εν ευθέτω χρόνω – ενώ ακόμα δεν έχουν καν κατατεθεί τα σχέδια για την απορρόφηση των κορονο-ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, τα μέτρα ισχύουν, πράγμα που σημαίνει ότι δυνητικά, θα μπορούσε να υπάρξει μία γενικευμένη καραντίνα, έστω και για διάστημα 14 ημερών, τώρα που η τουριστική σεζόν έχει πρακτικά τελειώσει.

Το παράδειγμα της Κοζάνης, που καταγράφεται ως η πρώτη περιοχή με επίπεδο κινδύνου 4 – το υψηλότερο δυνατό – είναι μάλλον ενισχυτικό μίας γενίκευσης του lockdown: το γεγονός ότι οι πολίτες έσπευσαν να συνωστισθούν στις εκκλησίες, όπως και η προτροπή του τοπικού μητροπολίτη να κοινωνήσουν οι πάντες από την ίδια λαβίδα για να αποδείξουν την πίστη τους, πολύ απλά δείχνει πως ό,τι δεν ισχύει για όλη την Ελλάδα, δεν ισχύει πουθενά...

Αλλά εκτός από την επιδημία, υπάρχει και η πολιτική: Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη, αλλά τα ποσοστά αποδοχής των κυβερνητικών κινήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μειώνονται μήνα με το μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κερδίσει πολλούς «πόντους» στην αρχή της κρίσης, με εκείνη τη δήλωση στην αρχή της καραντίνας ότι «η δημόσια υγεία είναι πάνω από την οικονομία».

Τώρα, δείχνει έτοιμος να αναλάβει το επιδημιολογικό ρίσκο προκειμένου να κρατήσει ανοικτή την οικονομία και ο κίνδυνος είναι διπλός: και να απογειωθούν τα κρούσματα και τελικά να πληγούν περισσότερο τα εισοδήματα...

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Έρευνα του ΑΠΘ προβλέπει 200.000 κρούσματα μέχρι το Δεκέμβριο