Το συμπέρασμα που βγαίνει από την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο: όταν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προσπαθεί να βελτιώσει ένα νομοσχέδιο, αλλά μπαίνει στην λογική «ή εμείς, ή αυτοί», χαμένοι στο τέλος είναι οι πολίτες και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση. 

Ναι, ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι εκπλήρωση ανειλημμένης υποχρέωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι και άλλος ένας νόμος, που έχει πολλά στραβά κι ανάποδα. Το ότι δεν εκπληρώνει όλες τις προσδοκίες των τραπεζών είναι ένα ζήτημα. Αλλά δεν καλύπτει και τις ανάγκες των χιλιάδων νοικοκυριών που έχουν μπλέξει εδώ και πολλά χρόνια με τα δάνειά τους.

Τι κατάφερε η αξιωματική αντιπολίτευση; Να κάνει ένα δημοψήφισμα κοινοβουλευτικό, όπου το θέμα ήταν «ναι» ή «όχι» στον υπουργό – αντί να επιχειρήσει να φέρει βελτιώσεις στο νομοσχέδιό του. Και μάλιστα, στην παγίδα που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον εαυτό του και στους πολίτες, έπεσε μέσα και το Κίνημα Αλλαγής, που βιάστηκε να ξεφύγει από την θέση της «δημιουργικής αντιπολίτευσης», για να ξαναμπεί στην ουρά των «αντιδεξιών» δυνάμεων, όπου δεν έχει ελπίδα απέναντι στον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα. Η τακτική του «μία στο καρφί και μία στο πέταλο» δεν είναι κατανοητή από τους πολίτες όταν είσαι το τρίτο κόμμα της Βουλής.

Αλλά όλα αυτά ενδιαφέρουν τους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να υπάρξουν αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ώστε να λειανθούν κάποιες «γωνίες» που ενδέχεται να καταστρέψουν χωρίς λόγο τη ζωή κάποιων χιλιάδων οικογενειών. Δεν γίνεται να μετατρέπεται ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο σε ριάλιτι για έναν υπουργό. Και είναι αστείο να γίνεται πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών με αιτιολογία την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ποιος κέρδισε από την πρόταση μομφής εναντίον του κ. Σταϊκούρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Που κι όποιος δεν θυμόταν τι είχε πράξει ως κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία, το κατάλαβε τώρα; Το ΚΙΝΑΛ, που εμφανίστηκε ως ουρά του ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως η κυβέρνηση, που δεν μπήκε στον κόπο να διορθώσει το παραμικρό στον πτωχευτικό κώδικα, ενώ κατάφερε να ρίξει το ανάθεμα στους προηγούμενους; Μάλλον από το Μέγαρο Μαξίμου την έριξαν την ιδέα για την πρόταση μομφής στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα...

Διαβάστε ακόμα

Το θεώρημα του Ευκλείδη στα ακίνητα

To ρίσκο του Μητσοτάκη