Και κυρίως, πρέπει να λειτουργήσει ως μάθημα για όσους μητροπολίτες δεν έχουν ασθενήσει, ενώ αρνούνται να τηρήσουν έστω και τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.

Ο Αρχιεπίσκοπος – τον οποίον συνοδεύουν οι ευχές όλων για ταχεία ανάρρωση – δεν είναι από εκείνους, τους πολλούς, μέσα στην Εκκλησία, που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκαν στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, πριν διαγνωστεί θετικός στον ιό, φορούσε μάσκα – σε αντίθεση με αρκετούς μητροπολίτες και ιερείς – και βεβαίως είναι εκείνος ο οποίος συμφώνησε με τους λοιμωξιολόγους για την τήρηση των βασικών μέτρων προφύλαξης στις εκκλησίες.

Η ασθένειά του επομένως, είναι ένα μάθημα για όλους μας: Κανείς δεν είναι άτρωτος, ούτε καν εκείνοι οι οποίοι τηρούν ευλαβικά κάθε μέτρο προφύλαξης, όταν το περιβάλλον είναι τόσο επιβαρυμένο με ιικό φορτίο. Και αυτό το γεγονός, το αποδεικνύουν τα κρούσματα – αρκετά μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν βρεθεί θετικά στον ιό.

Μια βρετανική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες , υπενθυμίζει το αυτονόητο: τα πιο επικίνδυνα σημεία είναι εκείνα στα οποία συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος , έστω κι αν τηρούνται τα μέτρα – για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία. Πόσο μάλλον, αν δεν τηρούνται – όπως συμβαίνει σε αρκετές εκκλησίες, με τους ιερείς να αισθάνονται έως και προσβεβλημένοι αν κάποιος πιστός εμφανιστεί εκεί με μάσκα...

Ακόμα, η ασθένεια του Aρχιεπισκόπου, ενός ιεράρχη ο οποίος χτυπήθηκε από τον ιό, ενώ τηρούσε τον κανόνα της ατομικής ευθύνης, είναι ένα μάθημα για τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που είχαν ξεκινήσει εδώ και ημέρες την συζήτηση – ακριβέστερα, τη διαπραγμάτευση – για ανοικτές εκκλησίες τα Χριστούγεννα.

Εδώ δεν γνωρίζουμε αν αύριο θα υπάρχουν άδεια κρεβάτια εντατικής στη χώρα...

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα έχουν πάρει άσχημη τροπή – και πλέον, η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας δεν έχει την πολυτέλεια να πει «άφες αυτοίς», για όλους εκείνους που επιμένουν να μιλούν για σκοτεινές συνωμοσίες, για εμβόλια με τσιπάκι ελέγχου της συνείδησης, για αρπαγές παιδιών και όλα τα σχετικά.

Η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου δείχνει πολύ απλά ότι η ανεύθυνη στάση αυτών των πολιτών, μπορεί να βλάψει, μπορεί και να μην βλάψει τους ίδιους – αλλά είναι πολύ πιθανόν να βλάψει άλλους...