Ας τραβήξουμε μια φωτογραφία της στιγμής στα εθνικά μας ζητήματα και ας την παρατηρήσουμε με νηφαλιότητα. Τι βλέπουμε;

Πρώτον, ότι ξαφνικά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο άνοιξαν και τα τέσσερα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα: Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Αλβανικό.

Δεύτερον, ότι στα δύο από τα τέσσερα αυτά μέτωπα, αν μπορούν σχηματικά να διαχωριστούν, (στην κρίση του Έβρου και στο Σκοπιανό) ο υπουργός Άμυνας έχει επίσημα και δεδηλωμένα άλλη γραμμή από την υπόλοιπη κυβέρνηση.

Τρίτον, ότι δεν υπάρχει μόνο διαφορετική γραμμή ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας και την κυβέρνηση, αλλά ότι υπάρχουν και προστριβές εντός του ίδιου του υπουργείου Άμυνας.

Σας φαίνονται κανονικά πράγματα αυτά σε ώρες κρίσης; Κατ’ αρχήν εγώ ήξερα ότι μια χώρα μπαίνει στην διαπραγμάτευση ή στην αντιπαράθεση με τους γείτονες, όταν νιώθει οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά ακέραιη. Είμαστε εμείς σε τέτοια κατάσταση; Μαύρο χάλι έχουμε στην οικονομία και ακραίο πολιτικό διχασμό στο εσωτερικό μέτωπο. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, πως θα πάμε να αντιπαρατεθούμε;

Θα μου πείτε ότι δεν ήταν δική μας επιλογή ν’ ανοίξουν όλα τα ζητήματα μαζί. Πάει καλά, όμως κάποια ήταν και δική μας επιλογή, σαν το Αλβανικό ή το Σκοπιανό. Τώρα πως διάολο θα πορευτούμε με τέσσερα καρπούζια κάτω απ’ τις μασχάλες μας; Μήπως κάποιο ή κάποια μας πέσουν και σπάσουν;

Ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή για το Σκοπιανό και είχε προειδοποιήσει πως ενδέχεται να παραιτηθεί εξ’ αιτίας του. Στο μεταξύ προέκυψε βαριά όξυνση και στα ελληνοτουρκικά με την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας.

Στο συγκεκριμένο θέμα έχει υιοθετήσει μια ντιπ αλλοπρόσαλλη γραμμή: Αφωνία στο εσωτερικό σα να μην υπάρχει καν και υψηλούς τόνους στο εξωτερικό. Οι δηλώσεις του για ‘’ομηρία’’ των στρατιωτικών μας που έκανε στο Βουκουρέστι και οι προειδοποιήσεις για επικείμενο ‘’θανατηφόρο ατύχημα’’ μέσω της Liberation, είναι απολύτως εκτός κυβερνητικής πεδιάς. Η κυβέρνηση μιλά για μεθοριακό επεισόδιο που δεν πρέπει να λάβει διπλωματικές διαστάσεις και ο Καμμένος αναφέρεται σε μια σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση με τους Τούρκους.

Την ίδια στιγμή, ο έτερος ενοικιαστής του υπουργείου Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μέσα σε τρεις μέρες και εν μέσω κρίσης βγήκε σε τρία μέσα για να ξεκαθαρίσει ότι δεν παίρνει εντολές απ’ τον Καμμένο αλλά απ’ τον Πρωθυπουργό απ’ ευθείας. Κοντολογίς, αυτό δεν είναι υπουργείο, είναι γενική συνέλευση φοιτητικού αμφιθεάτρου.

Πιστεύετε εσείς ότι η στρατιωτική μας ηγεσία βλέποντας τι κάνει και πως αντιδρά η πολιτική ηγεσία, νιώθει καλά και ασφαλής για να διεκπεραιώσει την κρίση στην οποία έχουμε εισέλθει; Κι ακόμα χειρότερα, πιστεύετε ότι ο Ερντογάν ή ο Ζάεφ ή ο Ράμα, βλέποντας αυτά που γίνονται στο εσωτερικό της Ελλάδας, περιορίζονται ή αποθρασύνονται; Απαντήστε στον εαυτό σας ειλικρινά.