Προχθές ο κ. Τσίπρας παρακαλούσε τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν. Χθες, λίγη ώρα αφότου ένας κορυφαίος υπουργός, ο υπουργός των εξωτερικών, του γύρισε την πλάτη, διαμήνυε ότι στο εξής δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία διγλωσσία. Πόσο πειστική μπορεί να είναι μια τέτοια διακήρυξη λίγες ημέρες μετά το απίστευτο σόου Καμένου στην Ουάσιγκτον το οποίο όχι μόνο ανέχθηκε αλλά δεν τόλμησε καν να πει μια κουβέντα δημόσια, μήπως και ενοχλήσει τον συνεταίρο του;

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην το έχει καταλάβει αλλά ήδη η κυβέρνηση του ανήκει στο χθες. Αυτό που μένει, αν δεν μεσολαβήσει κάποιο θαύμα, είναι να παρακολουθήσουμε τον αργό της θάνατο. Έναν θάνατο που ασφαλώς θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια.

Είναι βλέπετε κανόνας στην πολιτική. Όταν τα πράγματα αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά, τότε όλα πάνε στραβά. Πώς στην αρχή όλα πηγαίνουν πρίμα, μπορείς να περάσεις ανώδυνα ακόμα και τις πιο μεγάλες γκάφες τα πιο χοντρά ψέματα; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει λοιπόν όταν σε πάρει η κάτω βόλτα. Και το κακό είναι πως όταν βρίσκεσαι στην κορυφή, είσαι ο μόνος που δεν το καταλαβαίνει, δεν ακούει ή δεν θέλει να παραδεχθεί ότι «επάνω στα τείχη άρχισεν ήδη ο θρήνος». Βοηθούν οι παρατρεχάμενοι που σου μεταδίδουν μια ψεύτικη εικόνα ότι τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Είναι ακόμα η ανθρώπινη τάση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια, αν πάρουμε τις σωστές πρωτοβουλίες. Κι είναι βέβαια και η κατανοητή επιθυμία να απομακρύνουμε όσο μπορούμε το μοιραίο, να παρατείνουμε την παραμονή στην κυβέρνηση. Άλλωστε όταν έχεις πει ή αυτοί ή εμείς, φοβάσαι ότι ήρθε η ώρα να έρθουν αυτοί. 

Είναι αυτός ο φόβος που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την απίστευτη δήλωση Πολάκη, «πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή» για να κερδίσουμε τις εκλογές. Το κλειδί βρίσκεται στην επόμενη φράση του. «Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία». Γιατί βέβαια ο κ. Πολάκης φοβάται. Κι ίσως δεν είναι ο μόνος. Όταν έχεις κάνει τέτοια προσπάθεια για να «βάλουμε κάποιους φυλακή» τότε φοβάσαι πως αν και όταν επιστρέψουν μπορεί να βρεθείς στο στόχαστρο. Άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης το έχει πει ανοιχτά «σκοπός της ζωής μου είναι να κλείσω αυτούς τους σκευωρούς στη φυλακή». Να προλάβουμε λοιπόν να σπάσει αυτή η ιστορία «και ο νοών νοείτω», όπως πρόσθεσε ο κ. Πολάκης. Φυσικά καταλάβαμε, όπως καταλάβαμε και το γιατί προειδοποίησε ότι αυτή η τακτική είναι επικίνδυνη: η Δημοκρατία δεν σηκώνει τέτοια παιχνίδια , συνήθως γίνονται μπούμερανγκ. Μένει να το καταλάβει και ο πρωθυπουργός. Να καταλάβει ότι στο εξής, ιδίως αν ναυαγήσει η συμφωνία των Πρεσπών, η παραμονή του στην κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Το κλίμα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και το ίδιο και η κυβέρνηση του. Θα κάνει χάρη στον εαυτό του και στην χώρα όσο πιο γρήγορα πάμε σε εκλογές.