Μια σχολή σκέψης στην Αμερική μετά την πτώση του Νίξον, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, έλεγε ότι ο ηγέτης πρέπει να χτίσει ένα firewall, έναν ανθρώπινο “τοίχο προστασίας” ανθεκτικό στις πολιτικές φωτιές που μπορεί να ανάψουν στη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας, ώστε ο ηγέτης να μην πληγεί. Ο Νίξον ήταν τόσο πολιτικά αμετροεπής που στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο είχε ο ίδιος συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και στο τέλος έχασε την Προεδρία παραιτούμενος, αντί να χρεώσει τις έκνομες πράξεις του σε κάποιον στενό συνεργάτη. Το πάθημα του έγινε μάθημα για πολλούς πολιτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο.

Στα καθ’ημάς μπορεί να μην υπάρχει Λευκός Οίκος και σκάνδαλα υποκλοπών, υπάρχει όμως μια κυβέρνηση με παρελθόν τεσσάρων σχεδόν χρόνων και κυβερνητική φθορά. Τον τελευταίο χρόνο αυτή προήλθε - κατά κύριο λόγο - από τη διαχείριση του Μακεδονικού. Και μπορεί στο Μαξίμου να σκέφτονταν ότι με μια συμφωνία με την πΓΔΜ θα καταφέρουν να διχάσουν την αντιπολίτευση, η πραγματικότητα όμως τα έφερε αλλιώς. Η αντίδραση - κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα - ήταν μη αναμενόμενη. Οι συνταγματικές αλλαγές συναντούν ισχυρές αντιστάσεις στα Σκόπια και πίσω στην Αθήνα η συμφωνία των Πρεσπών έχει καταλήξει το νούμερο ένα πρόβλημα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η απώλεια Κοτζιά θα έχει κόστος. Όχι γιατί αποτελούσε στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού - ή κομμάτι του “firewall”. Ο πληθωρικός υπουργός όμως έβγαινε μπροστά και απορροφούσε μεγάλο κομμάτι της κριτικής για τη συμφωνία. Πλέον το ρόλο αυτό τον επωμίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που ανέλαβε - ελλείψει σοβαρού πολιτικού πάγκου - το υπουργείο Εξωτερικών σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Πρέπει να βγει μπροστά, να λερωθεί πολιτικά, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία. Για όσο καιρό αυτή θα παραμένει ζωντανή. Αυτό θα έχει κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Στο σκάκι - όπως και στην πολιτική - ο βασιλιάς είναι το πλέον βραδυκίνητο πιόνι. Είναι όμως κι αυτό που πρέπει να μείνει όρθιο μέχρι τέλους, αφού πρώτα θυσιαστούν όλα τα υπόλοιπα, για να κερδίσει την παρτίδα.