Έχει περάσει μόλις κάτι παραπάνω από μήνας από τότε που ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας έδινε «προσωπικά συγχαρητήρια» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Τότε φαινόταν ότι οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του βασικού συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων βιομηχάνων και των επιχειρηματιών εξομαλυνόντουσαν μετά από μια τριετία σκληρής αντιπαράθεσης. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών. 

Αντιπαράθεση υπήρχε πάντα, καθώς ο ΣΕΒ ως εκπρόσωπος της παραγωγικής επιχειρηματικής κοινότητας θέλει να παρεμβαίνει στην συζήτηση για την διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής. Και δεν είναι μυστικό πως αυτές οι παρεμβάσεις που γίνονται είτε μέσα από τα Οικονομικά Δελτία του Συνδέσμου είτε από Συνέδρια που αυτός διοργανώνει προκαλούν εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Αυτό όμως που «ξεχείλισε το ποτήρι» για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του ΣΕΒ για τις συντάξεις. Θεωρώντας ότι ο Σύνδεσμος ταυτίζεται με την πολιτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αντεπίθεση ρητορικά αλλά και ουσιαστικά αναβαθμίζοντας σε κοινωνικό εταίρο τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Μια κίνηση που μπορεί δυνητικά να αλλάξει τα δεδομένα σε πολλά θέματα στα εργασιακά και κυρίως τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και να διχάσει την επιχειρηματική κοινότητα. 

Ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος και ιδιαίτερα επιθετικός στην προχθεσινή τοποθέτηση του. Κατηγόρησε τον ΣΕΒ ότι πίσω από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κρύβονται άλλα κίνητρα και υπονόησε πως δεν εκπροσωπεί ουσιαστικά την ελληνική βιομηχανία αναφέροντας ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς δυνάμεις εκπροσωπεί». 

«Θα συμβούλευα τον ΣΕΒ να μην εκτίθεται, υιοθετώντας τις θέσεις της αντιπολίτευσης και εκφράζοντας θέσεις αμιγώς πολιτικές. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση του κ. Φέσσα ήταν άμεση και ήρθε με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας: «Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τέτοιο τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές, προωθώντας διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών αλλά και εργαζομένων. 

Ακολουθώντας την λογική του πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατηγόρησε στη συνέχεια τον ΣΕΒ ότι λειτουργεί ως «λαγός» της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο όλο το κυβερνητικό σκεπτικό είναι ξεκάθαρα λάθος. Ο ΣΕΒ είναι εκπρόσωπος μιας συγκεκριμένης ομάδας και αυτή δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες και βιομήχανοι. Δεν είναι κάτι κρυφό αυτό, είναι ο ολοφάνερος στόχος του Συνδέσμου. Αυτοί είναι τα μέλη του, αυτούς εκπροσωπεί.  

Και είναι κάτι που το λέει και ο ίδιος ο κ. Φέσσας εξηγώντας το πώς γίνεται να υποστηρίζει από την μία τον κ. Τσίπρα και από την άλλη ούτε ένα μήνα μετά να επιτίθεται στην κυβέρνηση. «Δεν είμαστε πολιτικό κόμμα… Λέμε την άποψη μας και όταν μια κυβέρνηση κάνει κάτι καλά (σ.σ. όπως είναι λογικό κατά την άποψη τους και τη θέση τους) θα δώσουμε συγχαρητήρια και όταν δεν κάνει κάτι καλά (σ.σ. πάντα κατά την άποψη τους) θα την κατακρίνουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Και ήταν απόλυτα ειλικρινής.