Για την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφο της στο πολυνομοσχέδιο, ρωτήθηκε ο Δημήτρης Βίτσας, φιλοξενούμενος στην ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη και του Βασίλη Λυριτζή στον Real FM.

Η απάντησή του, άφησε πολλούς άναυδους, όχι όμως και τους παροικούντες την (ΣΥΡΙΖΑΐικη) Ιερουσαλήμ: «Και ο Σαράφης ήταν δημοκρατικός, αλλά έγινε επικεφαλής του Ε.Λ.Α.Σ», ήταν η φράση του υφυπουργού Άμυνας. Μοιάζει πρωτάκουστο. Κι όμως δεν είναι. Ίσα – ίσα που ο Δημήτης Βίτσας, αντέγραψε την ατάκα από άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση, ως εν αναμονή κυβέρνηση, στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος, η ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα προσπαθούσε να πείσει τους υπόλοιπους να αποδεχθούν την επικείμενη κυβερνητική σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, αρέσκετο να χρησιμοποιεί το επιχείρημα με τον Ούγο Τσάβες. Έλεγε δηλαδή ότι και ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, όρκισε και δεξιούς υπουργούς παρά το ότι ο ίδιος δεν ήταν και τελικά εφάρμοσε ένα πρόγραμμα σοσιαλίζον (τουλάχιστον όπως το αντιλαμβανόταν ο ίδιος).

Βασιλικότεροι του βασιλέως, κάποιοι από την πλειοψηφία της ΚΠΕ του κόμματος, θέλησαν να υπερθεματίσουν πάνω στην επιχειρηματολογία του προέδρου. Σε μια από τις συνεδριάσεις λοιπόν, ήταν ο Πάνος Καμμένος εκείνος που παραλληλίστηκε με τον Στέφανο Σαράφη! Δράστης, ο μετέπειτα υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Τώρα βέβαια, τι σημασία έχουν όλα αυτά, θα πείτε και θα έχετε και δίκιο. Καμία. Τότε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φάνταζαν για αρκετό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ «ανίερη συμμαχία». Μια Τζάκρη, δυο μνημόνια και έναν περιορισμό απεργιών αργότερα η προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου μοιάζει πια μέχρι και με διεύρυνση προς τ' αριστερά.