Όποιος έρθει να πει ότι είναι εύκολο να εγγράψεις 155.000 μέλη για να συμμετάσχουν σε μια εσωκομματική διαδικασία μεσαίου βεληνεκούς, θα είναι μάλλον άσχετος από πολιτική ή έστω από ελληνική πολιτική. Με τις ανοιχτές διαδικασίες στα κόμματα να είναι σχετικά νέα κατάκτηση (και είναι κάτι που πρέπει, εν πολλοίς, να πιστώσουμε στον Γιώργο Παπανδρέου), οι περισσότεροι είχαν στο μυαλό τους τη συμμετοχή σε μια διαδικασία για την ανάδειξη επικεφαλής του σχήματος, όπως έγινε στις αρχές του 2016 στη ΝΔ και στη συνέχεια στο νεότευκτο Κίνημα Αλλαγής. 

Μπαίνοντας σε μια περίοδο που είναι defactoπροεκλογική, ακόμα και αν η κυβέρνηση επιμένει ότι θα στήσει κάλπες το φθινόπωρο του 2019, στη ΝΔ έχουν αρκετούς λόγους να είναι ικανοποιημένοι από τις εκλογές που έγιναν την Κυριακή για προέδρους Νομαρχιακών και Τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Απαριθμώ συνοπτικά: δεν είναι πολλά εκείνα τα κόμματα, όχι απλά τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά, με ένα οργανωμένο δίκτυο 155.000 οικονομικά ενήμερων μελών, αλλά και αρκετών χιλιάδων ακόμα που είναι στους καταλόγους. Επίσης, δεν εγγράφονται εύκολα, από τη μια μέρα, στην άλλη, σχεδόν 28.000 καινούργια μέλη. Τέλος, η ΝΔ κέρδισε και ένα πιο σημαντικό στοίχημα: πετυχαίνει την ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, χωρίς «να ανοίξει μύτη». Ακόμα και άνθρωποι που γκρινιάζουν συστηματικά, δεν βρήκαν κάτι να προσάψουν στην εκλογική διαδικασία που έγινε την Κυριακή. 

Με άλλα λόγια: ο στόχος της ποσοτικής ανανέωσης επετεύχθη και θα φανεί στο εγγύς μέλλον, αν η ανανέωση ήταν και ποιοτική. Τα εσωκομματικά ύδατα στη ΝΔ δεν ταράχθηκαν, σε μια περίοδο που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, με την επαναφορά στην εξουσία να είναι ορατή. Και, τέλος, ο κομματικός μηχανισμός μπαίνει σε κατάσταση εγρήγορσης, πράγμα αναγκαίο για να γίνει μια επιτυχημένη εκλογική κινητοποίηση, με μεταφορά του κεντρικού μηνύματος του κόμματος μέσω των οργανώσεών του ανά την Επικράτεια στους πολίτες.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ακούσει πολλά. Κανείς όμως δεν μπορεί να του προσάψει ότι δεν τηρεί τις καταστατικές διαδικασίες της ΝΔ. Έκανε καταστατικό συνέδριο το 2016. Έκανε προγραμματικό συνέδριο το 2017. Έκανε εσωκομματικές εκλογές για τις ΝΟΔΕ και τις ΔΗΜ.ΤΟ, ανοιχτές στη βάση, το 2018. Και, είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνει και συνέδριο για εκλογή οργάνων το φθινόπωρο, βεβαίως ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. 

Τα εσωκομματικά στοιχήματα είναι, αν μη τι άλλο, σημαντικά. Ιδίως από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε να δημιουργήσει μια κοινή ομπρέλα για αντικρουόμενες συνιστώσες, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, έπρεπε να διαμορφώσει ένα διαφορετικό modusλειτουργίας για τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, ο οποίος είχε συνηθίσει διαφορετικά. Το κυρίαρχο στοίχημα, όμως, είναι διαφορετικό.

Σαφώς, δεν μπορείς να πας σε εκλογές, αν ο κομματικός σου μηχανισμός δεν λειτουργεί. Αυτό μας διδάσκει η πολιτική ιστορία, με εξαίρεση κόμματα προσωποπαγή, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015, ο οποίος κέρδισε εκλογές με την προσωπική ακτινοβολία του επικεφαλής του. Η ΝΔ δεν λειτουργεί έτσι. Συνεπώς, έχοντας βάλει τα εσωκομματικά σε μια σειρά και χωρίς να χρειαστεί να «σκοτώσει» τον προηγούμενο «βασιλιά», όπως αρκετοί προκάτοχοί του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του το σημαντικότερο στοίχημα της προεδρίας του: να διαμορφώσει μια ικανή κοινωνική πλειοψηφία, στο σημαντικό κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, για να μπορέσει και να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές και να κυβερνήσει την επαύριο αυτών.

Αυτό, πέρα από τον ελπιδοφόρο οιωνό της εγγραφής νέων μελών στα κομματικά τεφτέρια, γίνεται μόνο με έναν τρόπο, μετά από μια κουραστική οκταετία Μνημονίου: αν η ΝΔ πείσει ότι έχει ένα συντεταγμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, το οποίο αφορά προσωπικά κάθε έναν εκλογέα. Και αυτό συνίσταται στο να εκφράσει και αυτή την πτέρυγα της κοινωνίας που θέλει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αλλά και εκείνη την πτέρυγα που αισθάνεται πως χάνει το τρένο της προόδου και η πολιτική τάξη κάνει όλο και λιγότερα γι’ αυτή.

Στην εποχή της «απομάγευσης», όπως το έχει πει ο Μαξ Βέμπερ, τα συνθήματα και τα διλήμματα δεν διαμορφώνουν όρους νίκης. Σε ένα περιβάλλον δυσπιστίας, θα κερδίσει αυτός που θα πείσει ότι αυτά που λέει γίνονται και δεν είναι απλώς μια αυταπάτη. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν.