Θυμάστε πως φτάσαμε στις εκλογές το Γενάρη του 2015; Είχε προηγηθεί ένας Δεκέμβρης με βίντεο και ηχογραφήσεις ενός υποτιθέμενου παζαριού, ώστε βουλευτές των ΑΝΕΛ να πειστούν και να ψηφίσουν για Πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα. Τίποτα απ’ όλα αυτά προφανώς δεν ίσχυε και προφανώς δεν αποδείχτηκε. Πέρα όμως από τη γραφικότητα των πρωταγωνιστών και το γεγονός ότι τα τηλεοπτικά δελτία και οι πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης τσίμπησαν με τα ευφάνταστα σενάρια, τα γεγονότα εκείνων των ημερών, διαμόρφωσαν ένα κλίμα. Νοσηρό μεν, αλλά ικανό για να βοηθήσει την άνοδο του ΣυΡιζΑ στην εξουσία.

Μην σας ξεγελάει το άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά. Αυτός είναι ένας αγώνας που αφορά την περίοδο μετά τις εκλογές, στο πώς δηλαδή ο ΣυΡιζΑ θα επιδιώξει να σαρώσει ό,τι απομείνει από τα κόμματα του κέντρου. Στις προσεχείς εκλογές όμως, βασικός σκοπός του ΣυΡιζΑ, είναι να επαναπατρίσει το κομμάτι των αντισυστημικών εκείνων ψηφοφόρων που του έδωσε τη νίκη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, αλλά και στο δημοψήφισμα. Πρόκειται για ψηφοφόρους που διψούν ακόμη για την τιμωρία ενός συστήματος κομματικού, τραπεζικού, επιχειρηματικού ή μιντιακού, που κατά την άποψή του ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας. Και τώρα που οι κυβερνητικοί έχουν φορέσει για τα καλά το κοστούμι της εξουσίας, τώρα που η δράση τους βραβεύεται στα διεθνή φόρα, τώρα που η πολιτική που εφήρμοσαν επί τέσσερα χρόνια δεν διέφερε ουσιαστικά από αυτή των προηγουμένων, το αφήγημα αυτό, πρέπει να επιστρέψει πάραυτα.

Τα όσα βλέπουμε αυτές τις μέρες, δεν είναι παρά το πρελούδιο των όσων θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες στο δρόμο προς τις εκλογές. Τα νταηλίκια του Πολάκη απέναντι στον Στουρνάρα, με τις διαρροές, τις ηχογραφήσεις και τους εκφοβισμούς, είναι μέρος ενός παιχνιδιού το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣυΡιζΑ γνωρίζει πια καλά. Απευθύνεται σε ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που παραμενει ακόμη θυμωμένο και προσδοκά την πολιτική σύγκρουση μέσα στη ρωμαϊκή αρένα. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες: στις επόμενες εκλόγες τύποι σαν τον Πολάκη, αλλά και τον Καμμένο, θα είναι πρωταγωνιστές. Πιθανότατα θα ορίζουν και την ατζέντα. Άλλωστε ο Καμμένος δεν έχει ακόμη βγάλει στη φόρα, όλα τα SMS που κρατά στην μνήμη του κινητού του. Το ερώτημα είναι ποιους κρατάει και ποιους θα παρει μαζί του….