Η Κυριακή πέρασε με αφόρητη ζέστη και την διπλωματία της κότας. Καινούρια ορολογία από τον καθηγητή Κοτζιά, ο οποίος όποτε θέλει θυμάται την ακαδημαϊκή του κατάρτιση και ευγένεια, αλλά όποτε ζοριστεί καταφεύγει και σε λαϊκούρες που δεν πολυταιριάζουν στο προφίλ που καλλιεργούσε ως χθες. Κι αφού το μπουμπούνισε στο ΑΠΕ (που αλλού;) δεν κάνει κι έναν κόπο να μας πει ποιοι προκάτοχοι του έκαναν διπλωματία της κότας;

Όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με στοιχεία και γεγονότα που θα μας πείσουν. Καθότι αν πράγματιέκανε την κότα κάποιος που είχε την εξωτερική πολιτική της χώρας στα χέρια του, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα, δικαιούμαστε να μάθουμε. Υποθέτω δε πως ένας υπουργός σαν τον Κοτζιά που δεν κωλώνει να τα βάλει με την ρώσικη υπερδύναμη, δεν θα φοβηθεί τώρα να αποκαλύψει δυο-τρία ονόματα ανθρώπων που έβλαψαν την Ελλάδα. Διότι οι κότες στο υπουργείο εξωτερικών είναι βλαβερές για τα εθνικά συμφέροντα, δεν συμφωνείτε;

Εκτός κι αν μίλησε γενικώς και αορίστως, όπως κάνουν όλοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι όταν θέλουν να τα βάλουν με τους αντιπάλους τους. Αμολάνε μια διαφθορά, μια διαπλοκή και μια μειοδοσία (παλιότερα αυτό, τώρα το ‘κοψαν) και καθαρίζουν. Άντε τώρα να αποδείξει κανείς ότι δεν είναι διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος και μειοδότης, όταν μάλιστα δεν του καταλογίζουν κάτι συγκεκριμένο. Τώρα στην φαρέτρα προστέθηκε και το ‘’κότα’’. Ενδιαφέρον, δεν λέω.

Στο μεταξύ, ο Κοτζιάς είναι ο μόνος άνθρωπος στην χώρα που ξέρει γιατί έγινε όλο αυτό με τη Ρωσία. Κανένας άλλος δεν κατάλαβε γιατί ξαφνικά φτάσαμε στον ελληνορωσικό χειμώνα στα καλά-καθούμενα. Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Αλέξης έχει τρομάξει και ότι χρεώνει στον υπουργό των εξωτερικών του αυτή την ανόητη αναμπουμπούλα. Σε μια χώρα που ανέκαθεν έβριθε από κατασκόπους, παρακολουθήσεις, επηρεασμούς και έξωθεν πιέσεις, δυο μικροί πράκτορες κατάφεραν να μας βάλουν στο κέντρο του ψυχρού πολέμου. Στον οποίον –ειρήσθω εν παρόδω- μπήκαμε με τα μπούνια στο πλευρό των Αγγλοαμρικάνων, ακριβώς την ώρα που τον εγκαταλείπει ο ίδιος ο Τραμπ.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η ίδια η Αμερικάνικη πρεσβεία έχει θορυβηθεί από την απότομη επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων και διαμήνυσε στο Μαξίμου να coolάρει, τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Βεβαίως ο Κοτζιάς ενδιαφέρεται και καταγγέλλει μόνο τις κότες, τα κατσίκια που γελάνε δεν τον απασχολούν, όμως καλό είναι να ρωτήσει και κανέναν ξενοδόχο πριν κάνει άλλες επιδείξεις δύναμης και εθνικής υπερηφάνειας, όπως τα αντιλαμβάνεται αυτός.

Οι νουνεχείς άνθρωποι, που δεν έχουν και καμιά ενημέρωση για όσα υποτίθεται ότι συνέβησαν, αντιμετωπίζουν όλο αυτό το συμβάν με την απλή φράση «μόνο αυτό μας έλειπε». Θαρρώ πως είναι η πιο αυτονόητη αντιμετώπιση ενός γεγονότος που κάποτε θα μας κάνει να γελάσουμε όταν ανοίξουν τα αρχεία ή διαρρεύσουν πληροφορίες. Εδώ θα είμαστε και θα το δείτε.