Δεν ξέρω πόσοι στην Ελλάδα παρακολουθούν την υπόθεση του Μπρετ Κάβανο, του δικαστή ο οποίος έχει προταθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο και ο οποίος κατηγορείται πως ως έφηβος προσπάθησε να βιάσει μια 15χρονη κοπέλα, αλλά η πορεία αυτής της ιστορίας μας βοηθάει να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τους πολιτικούς και τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.

Εάν ο Κάβανο βρεθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο (κάτι που φαίνεται και το πιο πιθανό), οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όσες γυναίκες κατηγορούν ισχυρούς άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση: Πείτε την ιστορία σας και στη συνέχεια σκάστε και καθίστε ήσυχες.
Ο Κάβανο και η γυναίκα που τον κατηγορεί βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου με σκοπό να καταθέσουν για το θέμα αυτό. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως η Κριστίν Μπλάσεϊ Φορντ κρίνεται, απ' όλους, αξιόπιστη.

Είναι μια επιτυχημένη ακαδημαϊκός, μια διδάκτορας ψυχολόγος, χωρίς κανένα πολιτικό παρελθόν, που είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει σχετικά με τον Κάβανο ανώνυμα και όταν αυτό δεν έγινε εφικτό, τότε μόνο αποφάσισε να βγει μπροστά. Αλλά τίποτα από αυτά δεν φάνηκε να έχει σημασία. Έλαβε την ίδια μεταχείριση που θα είχε λάβει εάν δεν είχε τα φανταχτερά πτυχία και τη διακεκριμένη καριέρα, εάν αναζητούσε ανοιχτά το φως της δημοσιότητας, αν - σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής της - είχε μιλήσει, ντυθεί ή συμπεριφερθεί με τρόπους που οι πολιτικοί που βρίσκονταν απέναντι της θεωρούν «προκλητικούς».

Η Φορντ ήταν μια ιδανική μάρτυρας. Είπε ότι συνέβη, είπε ότι δεν έκανε και είχε το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε αν τα είχε εξομολογηθεί όλα αυτά σε... ντουβάρια.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θρήνησαν για τη ζωή του Κάβανο που όπως είπαν καταστρέφεται από ισχυρισμούς για κάτι που ίσως να είχε κάνει όταν ήταν 17 ετών. Δεν εξέφρασαν βέβαια καμία παρόμοια ανησυχία για το γεγονός ότι η ζωή της Φορντ «στοιχειώθηκε» από κάτι που της συνέβη όταν ήταν 15 ετών.

Δεν έχει καμία αμφιβολία, δήλωσε η Φορντ στην Επιτροπή της Γερουσίας την περασμένη Πέμπτη, ότι ένας μεθυσμένος Κάβανο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 την έριξε με τη βία σε ένα κρεβάτι, έβαλε το χέρι του πάνω στο στόμα της για να μην φωνάξει και προσπάθησε να σκίσει τα ρούχα της. Η μνήμη αυτού του εφιάλτη ήταν ζωντανή, λεπτομερή και συγκεκριμένη. Ήταν σαφές ότι δεν είχε αναζητήσει τη δημοσιότητα- ήταν «τρομοκρατημένη» ενώ αντιμετώπιζε γερουσιαστές, όπως είπε - αλλά αισθάνθηκε ότι είχε καθήκον να αναφέρει τι είχε κάνει ο Κάβανο πριν εκείνος πάρει τη θέση του Ανώτατου Δικαστή.

Στην Αμερική όλοι συμφωνούν πως η μαρτυρία της ήταν αληθοφανής. Ακόμα και οι Γερουσιαστές που στηρίζουν τον Κάβανο είπαν πως πιθανότατα έχει όντως πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης: «Απλά όχι από τον Κάβανο» συμπλήρωναν με στόχο να δικαιολογήσουν το πως θα συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

Η έρευνα του FBI για την υπόθεση χαρακτηρίζεται «κωμωδία». Περιορισμένες ελευθερίες έρευνας και διορία μόλις λίγων ημερών για να ολοκληρωθεί. Αυτό που το FBI σίγουρα θα βρει είναι ότι ο Καβάνο είπε επανειλημμένα ψέματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του. Τα περισσότερα από τα ψέματα αφορούσαν μικρά πράγματα, όπως το νόημα των διαφόρων μισογύνικων αναφορών του στο σχολικό λεύκωμα. Όχι, το «τρίγωνο του διαβόλου» δεν ήταν το όνομα ενός παιχνιδιού ποτού όπως ισχυρίστηκε. Πιθανότατα όμως η έρευνα δεν θα προχωρήσει περισσότερο. Έχει φροντίσει γι' αυτό η πολιτική εξουσία.

Μην έχετε καμία αμφιβολία για το σημαίνουν όλα αυτά: Οι γυναίκες «μπαίνουν στη θέση τους».

Και η διακήρυξη «πιστέψτε τις γυναίκες» δεν σημαίνει τίποτα, αν ακολουθείται από «έως ότου οι άντρες με αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο διακηρύξουν την αθωότητά τους».