«Μια γυναίκα μπορεί» τραγουδάμε όλες με περίσσια πίστη ότι μπορούμε να κουνήσουμε βουνά αρκεί να το πιστέψουμε. Ναι, περίπου μπορούμε.

Μπορούμε όταν μας το επιτρέπουν, μπορούμε όταν δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι το φύλο μας δεν είναι αδυναμία.

Τα λουλούδια και τα μπαλόνια την ημέρα της γυναίκας είναι εξαιρετικά, αν το αρνηθώ θα με κατασπαράξει η ρομαντική μου φύση. ΑΛΛΑ, μέχρι τα λουλούδια να είναι το καλύτερο δώρο για να γιορτάσουμε την ημέρα της γυναίκας, υπάρχει ένας λίγο μακρύς δρόμος.

Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι το… μαράζι των πρώτων γυναικών που βγήκαν στους δρόμους το 1911 ήταν τα λουλούδια και τα σοκολατάκια ή το ladies night σε ένα μπαρ και όχι ότι 100 και κάτι χρόνια μετά τους αγώνες τους, λίγα έχουν αλλάξει. Έναν αιώνα μετά, που φίλες, αδερφές, συνάδελφοι αδικούνται στη δουλειά τους μόνο επειδή είναι γυναίκες, όχι γιατί είναι λιγότερο ικανές και που μια στάνταρ συνέντευξη για δουλειά περιλαμβάνει απαραίτητα την ερώτηση «αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος».

Για να χαιρόμαστε όλες με τα τριαντάφυλλα, θα πρέπει πρώτα να έχει αποσυρθεί το «έλα μωρέ, έχει περίοδο, μη δίνεις σημασία», το «οι γυναίκες δεν ξέρουν μπάλα», «ε αφού οδηγεί γυναίκα» και «άντε πλύνε κάνα πιάτο». Ξέρω ότι έχουμε φτάσει στην εποχή που τείνει να κουράσει το Politically correct αλλά ο casual σεξισμός της ημέρας αφορά σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα γυναίκες.

Μέχρι να είμαστε όντως ίσοι στους μισθούς, στις υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας, στη φροντίδα της οικογένειας, μέχρι το «όχι της γυναίκας» να μην συνεπάγεται βία, δεν χρειάζονται λουλούδια.

Χρειάζεται να σταματήσουμε να κοιτάμε τα θύματα της βίας με λοξό βλέμμα και υφέρπον «προκαλούσε», να σταματήσουμε να θεωρούμε το φύλο εμπόδιο προόδου, να μη στραβοκοιτάμε τις 35αρες ανύπαντρες γιατί «δεν ξεστραβώθηκε κανείς» να τις αποκαταστήσει και να σεβόμαστε ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι ευτυχισμένη με ή χωρίς παιδιά. Να μην είναι προαπαιτούμενο να βάφεται για να είναι ελκυστική, να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όταν το θέλει και να μην είναι λιγότερο ή περισσότερο γυναίκα από τις άλλες.

Γιατί «μια γυναίκα μπορεί» αλλά δεν μπορεί μόνη της.