Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε μία επιμονή στον προσδιορισμό των εθνικών εκλογών για τον Οκτώβριο του 2019. Δηλαδή με την συνταγματική ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. Είναι μέρος της στρατηγικής του έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ίσως. Κάθε πρωθυπουργός θέλει να διατηρεί συνθήκες αμφιβολίας και μυστηρίου στους πολιτικούς του αντιπάλους, ειδικά όταν πρόκειται για κάλπες. Ο κλονισμός της πεποίθησης του Κ. Μητσοτάκη ότι η εθνική αναμέτρηση θα διεξαχθεί συγχρόνως με τις ευρωεκλογές θα μπορούσε να είναι και ένα στοιχείο της τακτικής του πολιτικού αιφνιδιασμού.
Όμως ο Τσίπρας έχει και άλλα πράγματα στο μυαλό του. Τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση στέλνει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Με διαφοροποιημένες διατυπώσεις για τις συντάξεις από εκείνες που υπήρχαν στο σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Περιμένει λοιπόν ένα "ναι" ή ένα "όχι". Το Μαξίμου θεωρεί ότι έχει διασφαλίσει μία θετική απάντηση από τους δανειστές. Μέχρι και η Λαγκάρντ  έβαλε νερό στο κρασί της και παρέπεμψε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκχωρώντας στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας το προνόμιο να είναι από τους ελάχιστους Έλληνες που επιμένουν στην σκοπιμότητα των περικοπών στις συντάξεις. Πολλά μπράβο. Όμως το θέμα δεν είναι εν προκειμένω ο διοικητής.  
Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας για την χώρα. Οι απρόβλεπτες πρωτοβουλίες Καμμένου και οι αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης δημιουργούν αμφιβολίες για την ομαλότητα των πολιτικών εξελίξεων. Ο Τσίπρας θέλει να καθησυχάσει και να πείσει ότι η κυβέρνησή του δεν είναι ασταθής. Γνωρίζει πως οι έξω το τελευταίο πράγμα που θέλουν για την Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι να μπει σε μία προεκλογική περίοδο. Ο πονοκέφαλος της Ιταλίας τους αρκεί. Συγχρόνως όμως επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας και στις διεθνείς αγορές. Είναι άλλο οι αγορές να γνωρίζουν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν σ' έναν χρόνο από τώρα και άλλο να πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να προκηρυχθούν. Στην πράξη ο Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας που θα ξεκλειδώσει και τις αναστολές των αγορών.