Το «σκάνδαλο της Novartis» είναι πιθανότατα το εκατομμυριοστό που... ταλανίζει την ελληνική πολιτική σκηνή. Ένα ακόμα «βέλος» που θα προστεθεί στην «φαρέτρα» των «όλοι ίδιοι είναι» αλλά και όσων θεωρούν πως τα διάφορα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση, ο χρηματισμός, η διαφθορά και η διαπλοκή είναι αυτά που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση και στα μνημόνια.

Μόνο που η κρίση δεν ήταν ελληνική. Δεν ήταν καν ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια. Υπάρχουν λοιπόν δυο ενδεχόμενα: Είτε τα ελληνικά σκάνδαλα οδήγησαν στην παγκόσμια κρίση, είτε η παγκόσμια κρίση συμπίπτει απλά χρονικά με την ελληνική και ουδεμία άλλη σχέση έχουν. Θιασώτες της άποψης αυτής, είναι συνήθως εκείνοι που διυλίζουν τα κλεμμένα (αυτά χωρίς εισαγωγικά, έχουν αποδειχθεί) του Τσοχατζόπουλου, θεωρώντας πως ήταν αρκετά για να μην χρειαστεί η ελληνική οικονομία κανένα από τα μνημόνια, καταπίνουν όμως παράλληλα τις δεκάδες νομιμότατες φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών ή την αμυντική δαπάνη της χώρας, που επιβάλλεται από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Τι κι αν τα ποσά που αναφέρονται παραπάνω είναι εκατοντάδες φορές πολλαπλάσια από τα παρανόμως αποκτηθέντα του Άκη Τσοχατζόπουλου και χιλίων άλλων; Οι νόμιμες φοροαπαλλαγές, οι επιδοτήσεις και βέβαια η ογκώδης αμυντική δαπάνη της χώρας δεν κάνουν πρωτοσέλιδα. Κυρίως γιατί αυτά εμπίπτουν στη λεγόμενη «συνέχεια του κράτους». 

Η σημερινή κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- «αγαπά» τη σκανδαλολογία. Άλλωστε το βασικό επιχείρημα των στελεχών της, όταν ερωτούνταν πριν τον Ιανουάριο του 2015 «γιατί θα διαπραγματεύονταν καλύτερα» από τους «Σαμαροβενιζέλους» τη δανειακή σύμβαση απαντούσαν πως «εκείνους τους κρατά η γερμανική κυβέρνηση γιατί εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens». Και τελικά -όπως είπαμε και παλιότερα- «Ούτε Βενιζέλος, ούτε Σαμαράς» δεν έφεραν μνημόνιο σαν της «αριστεράς», παρότι δεν την κρατά κανείς με κανένα σκάνδαλο. 

Όλα αυτά βέβαια, δεν γράφονται για να υποστηρίξουν την μη δίωξη των εμπλεκομένων. Αντιθέτως. Είτε όμως διωχθούν, είτε όχι, η τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα από το 2009 μέχρι σήμερα και η μείωση της σχετικής κρατικής δαπάνης, το μεγάλο δηλαδή σκάνδαλο θα παραμείνει ατιμώρητο, για δύο λόγους. Αφενός επειδή είναι νόμιμο και αφετέρου γιατί τροφοδοτεί τα πλεονάσματα για τα οποία η κυβέρνηση νιώθει τόσο περήφανη.