«Δεν ξεχνάω» αναφώνησε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Και ασφαλώς δεν αναφερόταν στην μαρτυρική Κύπρο. Μιλούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Τσίπρα, την σημερινή κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως «αξιοποίησε» το γαλάζιο συνέδριο όχι τόσο για να συσπειρώσει την παράταξή του στην πορεία προς τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά κυρίως για να στείλει μηνύματα στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. «Θα τους πάω μέχρι τέλους» και «το εννοώ» είπε κοφτά αφιερώνοντας σχεδόν κάθε παράγραφο της παρέμβασής του στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα.

Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας τον Γενάρη του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως ακόμη δεν έχει καταφέρει να το ξεπεράσει. Η απροθυμία του να μην παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον επόμενο πρωθυπουργό θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να εξηγηθεί υπό την πίεση της συναισθηματικής φόρτισης. Ο πολιτικός πολιτισμός και το πρωτόκολλο δεν το δικαιολογούν αλλά μπορεί κανείς να βρει ελαφρυντικά.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν συγχωρεί και το έδειξε και με τα λεγόμενά του στο συνέδριο το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την διάλυση της Βουλής και την πρόκληση εκλογών. Λησμονεί βεβαίως πως η κυβέρνησή του επίσπευσε την προεδρική εκλογή -έχοντας ανοιχτή την τέταρτη αξιολόγηση-γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση και από το 2012 στον προθάλαμο της εξουσίας δεν επρόκειτο να συναινέσει σε καμία υποψηφιότητα. Όμως το σχέδιο ήταν άλλο και υπηρετούσε την λογική της περίφημης αριστερής παρένθεσης που με τα πολλά συμπληρώνει τον Ιανουάριο τετραετία. Η παρένθεση που έγινε λάστιχο. Η οργή Σαμαρά προέκυψε πολύ προτού εμπλακεί το όνομά του στην υπόθεση «Novartis» με ευθύνη κατά την εκτίμησή του της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Εξ αυτού του λόγου για μία ακόμη φορά έδειξε την πλήρη απαξίωσή του για την δημόσια τηλεόραση καταγγέλλοντας αυτούς που «κάθε βράδυ τους βλέπουμε στο κανάλι τους, την ΕΡΤ, να κλαίνε και να οδύρονται που έχασε το ΕΑΜ το 1944 τη μάχη της Αθήνας». Στο ίδιο κανάλι που λίγο πριν από το «μαύρο» έκανε ο ίδιος τον επίλογο της συνέντευξης που έδωσε, χαιρετίζοντας κοινό και παρουσιαστές.