Υπό άλλες συνθήκες η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Παρασκευή στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να είναι μία τυπική συγκέντρωση ενός μεγάλου κόμματος χωρίς πολλές προεκτάσεις. Όμως η παρουσία του πρωθυπουργού στην συμπρωτεύουσα πέραν του ότι αφήνει μία εσάνς προεκλογικού αρώματος έχει τις πολιτικές της στοχεύσεις και δεν ορίστηκε καθόλου τυχαία.

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας την Θεσσαλονίκη για μία μεγάλη συγκέντρωση επιχειρεί να χτυπήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το Μακεδονικό στον πυρήνα του. Ο Τσίπρας κάνει μία τολμηρή πολιτική κίνηση αφενός για να δείξει ότι ο ίδιος δεν είναι ένας "ανεπιθύμητος" πρωθυπουργός στην Βόρεια Ελλάδα και αφετέρου για να πείσει πως οι αντιδράσεις στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν εκφράζουν το σύνολο των πολιτών της συμπρωτεύουσας αλλά ένα τμήμα του που θέλει να δημιουργεί προβλήματα. Θα του βγει; Ενδεχομένως ναι, ενδεχομένως κι όχι. Αν την ώρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός θα εκφωνεί την ομιλία του στο Παλέ έχει απ' έξω κάποιους φανατικούς να διαδηλώνουν στην καλύτερη περίπτωσή ή να δημιουργούν επεισόδια τότε ίσως και η εικόνα των αντιδράσεων να μονοπωλήσει στα τηλεοπτικά πλάνα. Όμως το Μαξίμου τα γνωρίζει όλα αυτά. Και η επιδίωξή του είναι να εκπέμψει πρωτίστως ένα πολιτικό μήνυμα πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αισθάνονται ισχυροί και δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα στην καρδιά του σπρώχνοντάς το κάτω από το χαλί.

Προφανώς και η ομιλία Τσίπρα θα έχει αντιδεξιές και αντεθνιστικές αιχμές ιδίως μετά τις τελευταίες- και σε πολλές περιπτώσεις υποκινούμενες- καταλήψεις σχολείων από μαθητές. Όπως σαφέστατα θα εμπεριέχει και μηνύματα προς την πλευρά των βορείων γειτόνων μας να σταματήσουν τις κορώνες και τις περίεργες δηλώσεις γιατί Συμφωνία δεν θα υπάρξει εάν αυτή δεν εφαρμοστεί στο ακέραιο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνει έλεγχος και στην συμβατότητα των συνταγματικών τροποποιήσεων στην ΠΓΔΜ με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Υπάρχει και μία ακόμη διάσταση στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη. Ότι θα επισημοποιήσει την κάθοδο της Κατερίνας Νοτοπούλου στην μάχη για τον δήμο της πόλης κι ενδεχομένως να εμπεριέχει και κάποια έκπληξη ως προς το πρόσωπο που θα διεκδικήσει με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορεί να δημιουργήσουν εκπλήξεις...