Ο Μπελαβίλας έκλεισε για τον δήμο Πειραιά, η Νοτοπούλου προετοιμάζεται για τον δήμο Θεσσαλονίκης και ο πρωθυπουργός καλείται το επόμενο διάστημα να λύσει τον γρίφο της Αθήνας. Όταν συμβεί αυτό- γιατί όσο να ‘ναι φαίνεται μία δυστοκία- ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σχεδόν ολοκληρώσει με τις βασικές του αυτοδιοικητικές επιλογές και θα έχουν απομείνει κάποιες εκκρεμότητες σε δήμους της περιφέρειας όπου επιδιώκονται ευρύτερες συνεργασίες. 

Θεωρητικώς ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει απαλλαγεί από ένα πρόσθετο βάρος. 

Όμως για το κυβερνών κόμμα κάποιες από τις κεντρικές επιλογές της πολιτικής του θα παραμένουν εκκρεμότητες. Τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο. Τότε ενδεχομένως θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών, τότε πιθανότατα θα υπάρξει καθαρή εικόνα για την προοπτική της Συμφωνίας Πολιτείας/Εκκλησίας. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Η έκβαση στις μεγάλες τομές που προωθεί  το Μέγαρο Μαξίμου θα καθορίσει εν πολλοίς τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών. Ως τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει. 

Ο δεύτερος μήνας του χρόνου από μόνος του λοιπόν γίνεται πυξίδα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τότε θα έχει το Μαξίμου στα χέρια του και πιο ασφαλείς δημοσκοπήσεις-αυτές που τα κομματικά επιτελεία ονομάζουν μυστικές- για να ξεφυλλίσει το ημερολόγιο. Και συγχρόνως για να κυκλώσει και ημερομηνίες.

Ως τότε ο Τσίπρας θα δει τί δυναμική δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται στην Βουλή, πώς θα έχει εξελιχθεί το σκάνδαλο Novartis, τί μπορεί να κάνει με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Με τον απρόβλεπτο παράγοντα πάντα σε ρυθμιστικό ρόλο...