Η Τερέζα Μέι επιτέθηκε την Πέμπτη στην Ρωσία ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση της να διώξει από την Μεγάλη Βρετανία 23 διπλωμάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού πιστεύει ακράδαντα πως η επίθεση στον Ρώσο, διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια ήταν έργο των συμπατριωτών του.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μίλησε μάλιστα με σκληρά λόγια για τη Ρωσία σημειώνοντας πως περιφρόνησαν το χρονικό περιθώριο που τους δόθηκε προκειμένου να παρέχουν εξηγήσεις για την επίθεση με το συγκεκριμένο αέριο, το οποίο είχε κατασκευαστεί από την πρώην Σοβιετική Ένωση και θεωρείται τόσο επικίνδυνο που έχει απαγορευτεί η χρησιμοποίηση του ακόμα και σε καιρό πολέμου.

Η αλήθεια είναι πως η Τερέζα Μέι έδωσε την εντύπωση του «σκύλου που γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει». Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προσπάθησε να φανεί σκληρή, προσπάθησε να κερδίσει πίσω κάποιους από τους πολλούς πόντους που έχει χάσει στα μάτια των Βρετανών, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, από τους χειρισμούς της στο Brexit και μπορεί οι διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία να περάσουν μια μεγάλη κρίση, που ίσως κρατήσει και χρόνια, αλλά ξέρει (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρει) πως ουσιαστικά η αντίδραση της κάθε άλλο παρά πρόβλημα δημιούργησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενόψει των εκλογών στην Ρωσία η επίθεση της Τερέζα Μέι είχε ως αποτέλεσμα να συσπειρώσει τους πολίτες της Ρωσίας γύρω από τον ηγέτη τους, αφού θεωρούν πως για μία ακόμη φορά δέχονται μια συντονισμένη επίθεση που έχει στόχο να τους αποδυναμώσει. Τα κατάλοιπα στην ψυχολογία τους από τον ξεπεσμό της χώρας στη δεκαετία του 1990, κάνουν τους Ρώσους να πιστεύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει η χώρα τους να ξαναγίνει η υπερδύναμη που ήταν κάποτε, θα δέχεται ανελέητο πόλεμο από τους ηγέτες της Δύσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε μόνο ένα «άγχος» ενόψει των εκλογών που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα κερδίσει με ποσοστό άνω του 70%, αν και έχει έξι αντιπάλους για την προεδρεία. Το άγχος λοιπόν ήταν αν οι Ρώσοι θα πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν, αφού ο μοναδικός, πραγματικός του αντίπαλος, φαίνεται πως θα είναι η αποχή. Η Μέι λοιπόν, σε αυτόν τον τομέα, εξυπηρέτησε πλήρως τον Πούτιν. Όπως έδειχναν όλα τα ρεπορτάζ την Τετάρτη και την Πέμπτη οι Ρώσοι πολίτες ήταν εξαγριωμένοι με την Δύση, θεωρώντας πως για μία ακόμη φορά τόσο οι ίδιοι όσο και ο πρόεδρος της χώρας τους δέχονται άδικα πυρά. Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας «αφύπνισε» τους πολίτες, που έδειχναν ... κατατονικοί ενόψει τον προεδρικών εκλογών.

Στην ουσία τώρα. Η Μέι γνωρίζει πολύ καλά πως αν ήθελε πραγματικά να τιμωρήσει τον Πούτιν, υπήρχε άλλος τρόπος να το κάνει: Να κυνηγήσει τα λεφτά των Ρώσων ολιγαρχών που έχουν αγοράσει την... μισή Αγγλία.

Η Βρετανία λέει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με το άνομο κράτος των γκάνγκστερ της Ρωσίας, αλλά παραμένει πρόθυμη να βοηθήσει στο ξέπλυμα των χρημάτων μιας ολιγαρχικής εγκληματικής επιχείρησης που εργάζεται για να κλέβει δισεκατομμύρια από τους δικούς της πολίτες.

Από τα αρχοντικά σπίτια στο Μέιφερ μέχρι τα μεγάλα ποδοσφαιρικά σωματεία του Λονδίνου, ένα κύμα από ρούβλια έχει πλημμυρίσει τη χώρα, έτοιμο να τα μετατρέψει σε μια σεβαστή δυτική περιουσία αξίας δισεκατομμυρίων λιρών. Αν η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ήθελε πραγματικά να χτυπήσει την αυτοκρατορία του Βλαντιμίρ Πούτιν σε απάντηση για την απελευθέρωση ενός διαβόητου σοβιετικού χημικού αερίου σε βρετανική πόλη, θα είχε «χτυπήσει» τα χρήματα.

Η Μέι «τιμώρησε» τη Ρωσία μόνο για τα μάτια του κόσμου. Για να δείξει (κυρίως στους Βρετανούς πολίτες) πως αντιδρά. Γιατί ουσιαστικά με τον διωγμό των 23 διπλωματών έκανε αυτό που λέμε «τη μούρη κρέας» στον Βλαντιμίρ Πούτιν.