Δεν θα πω το κλισέ «ο ανασχηματισμός έγινε, τα προβλήματα παραμένουν». Θα ήταν πολύ επιεικές γι' αυτό που από χθες προσπάθησαν να διοχετεύσουν στην κοινή γνώμη περί «αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά». Πήραν δυο πολιτικά ξέμπαρκα στελέχη (την Μαριλίζα και την Κατερίνα) ασχέτως αν πρόκειται για άνδρες ή γυναίκες, τις έβγαλαν από την πολιτική τους ανυπαρξία και στήριξαν πάνω τους ένα ολόκληρο σαθρό (και εν πολλοίς σαχλό) οικοδόμημα: Ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που καταποντίζεται στην λαϊκή συνείδηση, κάνει τάχατες γενναίο άνοιγμα στις παρατάξεις που κατασυκοφάντησε και στα κοινωνικά στρώματα που ισοπέδωσε.

Όλη αυτή η πολυδιαφημισμένη διεύρυνση που έγινε με τον ανασχηματισμό, είναι μια μπαρούφα και τίποτα άλλο. Οι δυο κυρίες κουβαλάνε την προσωπική τους ψήφο και τίποτα άλλο. Βέβαια, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο απελπισμένοι, που είναι ικανοί να πιστέψουν κάθε παραμύθι που θα τους σερβίρουν κάποιοι επιτήδειοι ή που θα κατασκευάσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Σιγά τώρα μην υποψιαστούμε ότι η Παπακώστα σέρνει πίσω της τις Καραμανλικές μάζες και η Ξενογιανακοπούλου τις ΠΑΣΟΚικές ορδές. Αστεία πράγματα.

Ότι η μάχη έχει οριστικά κριθεί, το ξέρει και η κουτσή Μαρία στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου. Διαχείριση ήττας κάνει ο Αλέξης εδώ και πολλούς μήνες, διαχείριση ήττας ήταν και αυτός ο ανασχηματισμός. Δεν είδατε τα πρόσωπα τους κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας; Αυτό δεν ήταν γιορτή υπουργοποίησης (που όπως και να το κάνουμε είναι μια κορυφαία στιγμή για κάθε πολιτικό), αυτό ήταν μια πρόβα πολιτικής κηδείας του σχήματος που ορκιζόταν στο Προεδρικό. Πιο κατσούφικη ορκωμοσία δεν έχω ματαδεί και –πιστέψτε με- έχω παραβρεθεί σε πολλές δεκάδες.

Εν’ πάσει περιπτώσει, από σήμερα η ζωή συνεχίζεται. Τα δυο από τα τέσσερα προσχεδιασμένα στάδια της αντεπίθεσης του Αλέξη, έχουν ήδη πάει στράφι. Με την Ιθάκη κουμπωθήκαμε όλοι και με τον ανασχηματισμό γέλασε ο κάθε πικραμένος. Απομένουν οι παροχές που θα εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη και η διαπραγμάτευση του με τους δανειστές για ν’ αποφύγει την περικοπή των συντάξεων. Για να δούμε τι θα πετύχει μ’ αυτά τα δυο που έχει ακόμα στην φαρέτρα του, πάντα μέσα στο γενικό πλαίσιο ενός αγώνα οπισθοφυλακών που στόχο έχει όχι την νίκη αλλά την αξιοπρεπή του ήττα. 

Τα εκατομμύρια, θα πείτε, πάντα έχουν μεγαλύτερη πειστικότητα από τις μετακινήσεις ή τις αναβαθμίσεις ανθρώπων. Σύμφωνοι. Αλλά όταν αυτός που έχει καταπέσει στην συνείδηση του κόσμου αρχίσει να μοιράζει παροχές και επιδόματα, ο κοσμάκης παίρνει το χρήμα κι έπειτα του γυρίζει χειρότερα την πλάτη. Το ‘χουμε ξαναζήσει αυτό. Όσο για το συνταξιοδοτικό, ο Αλέξης θα αντιληφθεί σύντομα ότι θα πληρώσει πολύ ακριβά τον Κατρούγκαλο που συνεχίζει να διατηρεί στις κυβερνητικές του τάξεις σα να είναι το δέκα το καλό που δεν πρέπει να χάσει. Καλό φθινόπωρο πατριώτες.