Ομολογώ ότι δεν είμαι ειδικός στην ακτινοβολία των όγκων με δέσμες πρωτονίων. Το δε CERNτο θαυμάζω δίχως να έχω ιδέα τι ακριβώς  δουλειά κάνει. Σαν κι όλους, έχω κι εγώ διαβάσει ότι με το CERNπου βρίσκεται κάπου στην Ελβετία, αναζητείται το περίφημο ‘’σωματίδιο του Θεού’’. Κάποιο μποζόνιο που πρωτοανακάλυψε ο Πίτερ Χίγκς και περιέχει όλα τα μυστήρια της ζωής και του σύμπαντος. Εντυπωσιακό και μόνο να τ’ ακούς. Ούτε γνώριζα ότι το CERNδημιουργεί εξειδικευμένες τεχνολογικές εφαρμογές ειδικά στην ιατρική, όπως αυτή τη μονάδα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων, την οποία η Ελλάδα αρνήθηκε να εγκαταστήσει στο έδαφος της.  

Σας εξομολογούμαι επίσης ότι δεν είχα ακουστά τον κ. Ευάγγελο Γαζή, καθηγητή σωματιδιακής φυσικής του Μετσοβίου, όμως και μόνο το γεγονός ότι είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής τουCERN του προσδίδει αναμφισβήτητο κύρος. Μήτε τον αναπληρωτή υπουργό έρευνας και τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη έτυχε να συναντήσω ποτέ. Από το βιογραφικό του φαίνεται σοβαρός και καταρτισμένος άνθρωπος, όχι κανένας κομματικός πολιτευτής της κακιάς ώρας που έχει ένσημα μόνο στις αφισοκολλήσεις. Τώρα αυτοί οι δυο επιστήμονες, διαφώνησαν δημοσίως για το αν έπρεπε η Ελλάδα να δεχτεί αυτή την εγκατάσταση της μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων που προέρχεται από την τεχνογνωσία του CERN.

Ο κ. Γαζής βγήκε σε κανάλι και είπε ότι ως χώρα ανοήτως αρνηθήκαμε, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την εγκατάσταση της μονάδας στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο ή την Ρουμανία, καθώς αυτή θα εξυπηρετεί όλα τα βαλκάνια. Ο κ. Γαζής το θεώρησε εξωφρενικό από κάθε άποψη. Ο κ. Φωτάκης πάλι, υπεύθυνος υπουργός για τα θέματα αυτά, χαρακτήρισε το εγχείρημα ‘’ανώριμο στην παρούσα φάση’’. Ο Γαζής αντιτείνει ότι τέτοιες μονάδες υπάρχουν ήδη σεΑυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ή βρίσκονται υπό αγορά (ή κατασκευή) σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία. Και ο υπουργός Φωτάκης απαντά ότι το κόστος της μονάδας είναι ψηλό σε συνδυασμό με το πειραματικό της μεθόδου και ότι οι κλασικές ακτινοθεραπείες έχουν εξελιχθεί πολύ, είναι φθηνότερες και καλύτερες. Άντε βγάλε άκρη τώρα, ποιος απ’ τους δυο έχει δίκιο.

Αυτό που με τρομάζει είναι πως μάλλον έχουν δίκιο αμφότεροι. Ο μεν Γαζής θέλει να δει την χώρα του στην τεχνολογική πρωτοπορία του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου, ο δε Φωτάκης κοιτάζει το ταμείο και το βλέπει άδειο. Αμφιβάλω πολύ αν σε άλλους καιρούς που υπήρχε χρήμα, ο ίδιος άνθρωπος θα θεωρούσε ‘’ανώριμο’’ ένα τέτοιο πρόγραμμα και θα θυμόταν πόσο καλές είναι οι απλές ακτινοβολίες. Απλώς μια χώρα που καλείται να διαχειριστεί την φτώχεια και την κακομοιριά, εκεί καταλήγει. Να παραμένει στην β’ τεχνολογική κατηγορία και να βλέπει να την προσπερνούν Ρουμανίες και Μαυροβούνια, που μέχρι πριν λίγα χρόνια τα είχαμε για να μας πλένουν τα τζάμια και να μας κρατάνε τους ανήμπορους παππούδες μας.

Βέβαια ο κ. Γαζής μιλά για διαχειριστική ολιγωρία της κυβέρνησης που έχασε το σύστημα μέσα απ’ τα χέρια της κι όχι για συνειδητή επιλογή λόγω υψηλού κόστους. Άλλωστε, ο ίδιος λέει ότι η απόσβεση της επένδυσης θα ήταν ταχύτατη λόγω υψηλής ζήτησης των υπηρεσιών της. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Θαρρώ πως όλο το θέμα ήταν τα λεφτά. Δεν ξέρω τι καπνό φουμάρει ο κ. Φωτάκης προσωπικά, ξέρω όμως τι μυαλά κουβαλάει η κυβέρνηση ως συλλογικός οργανισμός. Αυτοί ξύνουν τον πάτο του οικονομικού βαρελιού της χώρας για να κάνουν διορισμούς και να δώσουν κανένα προεκλογικό μέρισμα, εκατόν σαράντα εκατομμύρια θα έδιναν τώρα για ένα ιατρικό μηχάνημα, όσο καλό  κι αν είναι; Αστεία πράγματα. Να ξαναβγούν πρώτα στην κυβέρνηση και μετά θα τα ξαναδούν όλα. Τώρα τα λεφτά χρειάζονται αλλού…