Η είδηση προκάλεσε αίσθηση στο διαδίκτυο και «έστησε» πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Δουλεύουμε 198 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές. Οι Έλληνες έχουμε καταντήσει σκλάβοι της εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων και η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Και αυτό είναι κάτι τραγικό για την Ελλάδα. Αν όμως κοιτάξουμε την γενικότερη εικόνα γεννιέται το ερώτημα: Πόσο κακό είναι να δουλεύεις για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία; 

Η πιο σωστή απάντηση εδώ είναι μάλλον το εξαρτάται. Για παράδειγμα εξαρτάται από το πού πάνε οι φόροι μας. Ποιος τους διαχειρίζεται και για ποιο σκοπό; Αυτά που πληρώνουμε στα ασφαλιστικά Ταμεία τι προσφέρουν; Πώς επιστρέφουν πίσω σε εμάς σαν κοινωνία τα χρήματα που πληρώνουμε; Αυτά είναι τα πιο σημαντικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε για να δώσουμε στη συνέχεια απάντηση στο «πόσο». 

Υπάρχει βέβαια και το θέμα της ιδεολογίας. Οι libertarians -πιο γνωστοί στην χώρα μας ως «νεοφιλελεύθεροι» - όπως το think tank ΚΕΦιΜ που εκπόνησε την συγκεκριμένη έρευνα έχουν πολύ συγκεκριμένη άποψη: Η φορολογία είναι κλοπή. Και αυτό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα. Η σπατάλη δημοσίου χρήματος, είτε λόγω κακοδιαχείρισης είτε λόγω μίζας, απάτης και κλοπής, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Όλα αυτά τα χρήματα που μπήκαν τόσα χρόνια στον κρατικό κορβανά δεν πήγαν εκεί που έπρεπε. Όλες οι δημόσιες δομές, όπως η δημόσια Υγεία και η δημόσια Παιδεία απαξιώθηκαν. Και βέβαια τα χρόνια των Μνημονίων αλλά και τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον οι φόροι μας πάνε στην αποπληρωμή χρεών. 

Όλη αυτή η απαξίωση τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο. Γιατί να πληρώσει κάποιος την εφορία όταν οι δρόμοι είναι κακοδιατηρημένοι; Γιατί να πληρώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία όταν ξέρει ότι όταν θα χρειαστεί περίθαλψη δεν θα πάρει αυτό που χρειάζεται; Γιατί να πληρώσει εισφορές όταν δεν ξέρει αν θα πάρει σύνταξη και πόση θα είναι αυτή; Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, αφού δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα γιατί να μην φοροδιαφεύγει κάποιος; Γιατί να ζητήσει απόδειξη από το εστιατόριο ή από το περίπτερο ή από τον υδραυλικό αν πρόκειται να πληρώσει λιγότερα χωρίς αυτή;

Δεν είναι παντού έτσι όμως και δεν χρειάζεται να είναι. Αν κάποιος απολαμβάνει πραγματικά δημόσιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου μέσω της φορολογίας γιατί να μην πληρώσει; Ίσως, αν είχαμε δομές όπως αυτές των σκανδιναβικών χωρών (που δεν είναι σε καμία περίπτωση παράδεισοι) δεν θα είχαμε πρόβλημα να δουλεύαμε και 198 και 200 ημέρες το χρόνο για το Δημόσιο. Ίσως και εμείς όπως οι Σουηδοί θα αντιδρούσαμε όποτε ερχόντουσαν μειώσεις φόρων γιατί αυτό θα σήμαινε και μείωση των κρατικών παροχών. Αλλά είπαμε, η Ελλάδα δεν είναι η Σουηδία, είναι ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο και όχι απλά το ότι δουλεύουμε 198 ημέρες τον χρόνο για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.