Το όνομα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας δεν εμφανίζεται ποτέ στις ειδήσεις για καλό. Δεν έχει διστάσει να ζητήσει να τρυπήσουν τα στομάχια όσων δεν νηστεύουν και να σαπίσει το χέρι υπουργού. Ο ίδιος, δεν έχει πρόβλημα να τον αποκαλούν φασίστα αρκεί να μην τον αποκαλούν «κατσαπλιά» και «αριστερό» και δεν διστάζει καθόλου να παροτρύνει τους πιστούς να «φτύσουν τους ομοφυλόφιλους».  Κάθε, μα κάθε φορά ο Αμβρόσιος προκαλεί όλο και περισσότερο. Και εκεί που μπορεί να πιστεύει κανείς ότι η κατρακύλα δεν πάει παραπέρα έρχεται ο ίδιος να τον διαψεύσει. 

Ενώ δεν είχαν σβήσει οι καταστροφικές φωτιές στην Αττική και καθώς ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξανόταν ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έβγαλε ένα πόρισμα που αναμφίβολα θα το ζήλευαν και οι πιο ακραίοι φονταμελιστές του ISIS: «Ο άθεος πρωθυπουργός Αλέξιος Τσίπρας επισύρει την κατάρα του Θεού. Η Ελλάδα καταστρέφεται από βροχές και πυρκαγιές». 

«Oι άθεοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι αίτιοι της γενικής καταστροφής! Με την αθεΐα τους διεγείρουν την οργή του Θεού», σημειώνει στο μακροσκελές σημείωμα που ανέβασε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Σεβασμιότατος. Με μια «ανάλυση» που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πιο σκοτεινές καταδικαστικές αποφάσεις της Ιεράς Εξέτασης του Μεσαίωνα ο Αμβρόσιος επικαλείται την αμαρτία της αθεΐας που προκαλεί την οργή του Θεού και φέρνει την τιμωρία Του. Μόνο που η πατερική μας παράδοση δεν δέχεται τον ρόλο του «Θεού – τιμωρού». Ο Σεβασμιώτατος Αμβρόσιος πέρα από εξοργιστικός είναι υπό μια έννοια και «αιρετικός». 

Και όλα αυτά θα ήταν εξαιρετικά προκλητικά αν τα έλεγε κάποιος τυχαίος ιερωμένος πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν από τους ισχυρότερους ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας.

Γιατί ας μην ξεχνάμε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων μαζί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον πρώην Πειραιώς Καλλίνικο είναι και αυτός «πατέρας» της Χρυσοπηγής, της συντηρητικής εκκλησιαστικής αδελφότητας που - κάποιες φορές λιγότερο κάποιες φορές περισσότερο -κυριαρχεί στα της ελληνικής εκκλησίας τα τελευταία 40 χρόνια. 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο Αμβρόσιος, αυτός ο άνθρωπος που ύμνησε τον αμετανόητο χουντικό Ντερτιλή και είπε ότι η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να είναι η «γλυκιά ελπίδα» του τόπου, δεν είναι μόνος του. Εκφράζει το πιο συντηρητικό, το πιο «μαύρο» κομμάτι της εκκλησίας. Ένα κομμάτι το οποίο –θέλουμε να ελπίζουμε- είναι μικρό αλλά πανίσχυρο. Ο Σεβασμιότατος Αμβρόσιος μόνο… σεβάσμια δεν φέρεται και το μόνο αρμόδιο όργανο της Εκκλησίας, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος, δεν κάνει κάτι για αυτό. Και σε αυτή την περίπτωση η σιωπή είναι συνενοχή. Η μουδιασμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μέσω του εκπροσώπου του Χάρη Κονιδάρη που δήλωσε ότι «ο Σεβ.Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις», δεν φθάνει. 

Και εντάξει από την Εκκλησία δεν περιμένει κανείς και πολλά. Εκεί συνήθως οι μετριοπαθείς φωνές σιγούν και κερδίζουν πάντα οι πιο ακραίες και συντηρητικές. Αλλά ήρθε η ώρα επιτέλους σαν κοινωνία να «αφορίσουμε» τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων. Όπως ακριβώς η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να τιμωρεί κάποιον αποκόπτοντας τον από αυτή, έτσι και η κοινωνία πρέπει να βροντοφωνάξει ότι άτομα όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων είναι «ξένο σώμα» και ότι ο ίδιος είναι απλά ανύπαρκτος. Και αυτός και όσοι τον ακολουθούν άκριτα.