Η αναζωπύρωση της κόντρας Κοτζιά/ Καμμένου  λίγες ώρες πριν την αποχώρηση -σύμφωνα με την παράδοση- των καλικαντζάρων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία ακόμη πράξη μιας ιστορίας που έχει προσλάβει χαρακτηριστικά και προσωπικής αντιπαράθεσης. Όμως, κακά τα ψέματα, κάθε φορά που ο ένας από τους δύο αναφέρεται στον άλλον, με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς δημιουργείται αντίκτυπος και στην κυβέρνηση. 'Η την συγκυβέρνηση καλύτερα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι ο χρόνος παραμονής του στην κυβέρνηση συνεργασίας τελειώνει. Πρωτίστως διότι πλησιάζει η ώρα που η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταλήξει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται ότι το Μακεδονικό θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο ίσως και εντός του Ιανουαρίου. Βαριά βαριά τον Φεβρουάριο. Εφόσον ισχύουν όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να επιχειρήσει και ο ίδιος να επισπεύσει την έξοδό του από την κυβέρνηση και να την φέρει πιο μπροστά. Μεσοβδόμαδα συγκαλεί κοινοβουλευτική ομάδα και εκτελεστική γραμματεία του κόμματός του. Η ρητορική του το τελευταίο διάστημα είναι τέτοια που προφανώς και φέρνει σε ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση το Μαξίμου. Ήδη το φραστικό πινγκ πονγκ με τον πρώην υπουργό των Εξωτερικών ώθησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης- άλλο που δεν θέλουν- να μιλήσουν και πάλι για εκλογές με αφορμή την πιθανότητα αποχώρησης Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και να υπερτονίσουν ότι δεν προτίθενται να αποδεχτούν μία κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής. 

Όπως και να' χει πάντως ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο ίδιος θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί τα νεώτερα δεδομένα. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές απαιτείται πέραν της φώτισης, ψυχραιμία και ενίοτε και ρίσκο!