Το Σαββατοκύριακο τα Σκόπια θα επισκεφτεί ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. Έχει προηγηθεί η Καγκελάριος Μέρκελ, ο αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Χθες, την πρωτεύουσα της πΓΔΜ επισκέφτηκε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ενώ με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος, συνταξίδεψε από το Στρασβούργο η Φεντερίκα Μογκερίνι. Στα Σκόπια η Δύση παίζει τα ρέστα της και θέλει πάση θυσία νίκη στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Όταν ο Ζάεφ μίλησε χθες στο ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές τον χειροκροτούσαν για περισσότερο από ενάμισι λεπτό. Όλη η Δύση, στρέφει τα βλέμματά της στην πΓΔΜ, στέλνει τα μηνύματά της, ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων, ότι υμνεί τη συμφωνία των Πρεσπών. Ολόκληρος Νίμιτς εμφανίστηκε για να πει, ότι για να ξαναβρεθεί λύση, θα χρειαστούν άλλα 27 χρόνια.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι φοβούνται μια (ακόμη) ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές. Οι Ρώσοι το ξανάνακαν σε άλλες περιπτώσεις, με πολύ θετικά για αυτούς αποτελέσματα. Ο κίνδυνος πάντως αφορά κυρίως το εσωτερικό. Εάν η αντιπολίτευση, που σκοπίμως πρότεινε ψήφο κατά συνείδηση καταφέρει να αφήσει τον κόσμο στα σπίτια και το δημοψήφισμα δεν καταφέρει να στείλει τον κόσμο στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό. Και ο Ζάεφ, θα δυσκολευτεί να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, σε μια βουλή που θα χρειαστεί ψήφους από το VMRO για να το καταφέρει.  Μόνο ένα συντριπτικό αποτέλεσμα υπερ του ΝΑΙ θα βοηθήσει τον Ζάεφ στο επόμενο βήμα. Εάν η νίκη είναι μεγάλη και καθαρή, ο Ζάεφ πιθανότατα θα επιδιώξει πρόωρες εκλογές, για να αλλάξει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και να καταφέρει τις συνταγματικές αλλαγές με ευρύτερη πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση, σε ένα οριακό αποτέλεσμα, τα πράγματα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του θα δυσκολέψουν.

Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για το πώς θα προχωρήσουν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της βουλής είπε χθες ότι η συμφωνία θα έρθει για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο πιθανότατα Φλεβάρη ή Μάρτη. Αυτό προϋποθέτει ότι στα Σκόπια θα έχουν τελειώσει μέχρι τον Γενάρη. Η πρόβλεψη είναι αισιόδοξη. Στην πολιτική άλλωστε, σπάνια τα γεγονότα κινούνται γραμμικά.