Αν δει κανείς την οικονομική πολιτική της «πρώτης φοράς Αριστερά», μόνο… αριστερή δεν θα την χαρακτηρίσει. Είτε επειδή ήθελε και δεν μπόρεσε, είτε επειδή κάπου στην πορεία άλλαξε ρότα είτε επειδή του επιβλήθηκε, προκειμένου να μείνει στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον… πρόδωσε τις αριστερές καταβολές του.

Όσο και αν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής χρονιάς προσπαθήσει να αλλάξει την εικόνα, η παρούσα κυβέρνηση σίγουρα δεν θα μείνει στην ιστορία για τη φιλολαϊκή και φιλεργατική πολιτική της.

Προκειμένου όμως να πετύχει την απαραίτητη συσπείρωση, που θα του επιτρέψει να κοιτάξει στα μάτια τον πολιτικό του αντίπαλο, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να απευθυνθεί και στο αριστερό θυμικό των ψηφοφόρων του. 

Έτσι, παράλληλα με την οικονομική του πολιτική, δημιουργεί μια σειρά από «αριστερά άλλοθι», λιγότερο ή περισσότερο πειστικά. Και μέσω αυτών απευθύνεται στο αντίστοιχο θυμικό των ψηφοφόρων του, δημιουργώντας το αφήγημα ότι «ναι μεν οι κακοί ξένοι και οι κακοί προηγούμενοι δεν μας άφησαν περιθώρια στα οικονομικά, αλλά όπου είχαμε περιθώρια δεν προδώσαμε τις αρχές μας».

Το παράδειγμα του συμφώνου συμβίωσης ήταν όντως μια τέτοια περίπτωση, μέσω της οποίας η κυβέρνηση Τσίπρα «κέρδισε πόντους» όχι μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα στο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας.

Τώρα, η κυοφορούμενη συμφωνία με την Εκκλησία δεν είναι ακριβώς «διαχωρισμός», αποτελεί όμως ένα πρώτο, δειλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Βήμα πάντως που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να πάρει, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει ήδη από το 1981.

Πέραν αυτών , όπως φαίνεται, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι επίσης η νομιμοποίηση και της κάνναβης, ενδεχομένως και της ευφορικής, πέραν της ιατρικής, γεγονός που αποτελεί επίσης επιθυμία πολλών αριστερών ψηφοφόρων και μη.

Και δεν αποκλείεται, όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές να δούμε στο τραπέζι του διαλόγου αλλά και στα έδρανα της Βουλής μια σειρά από άλλα θέματα, που θα ενισχύσουν τα «αριστερά άλλοθι» του πρωθυπουργού.

Αυτό μου μένει να διαπιστώσουμε είναι αν θα αποδειχθούν αρκετά ισχυρά, ώστε να του δώσουν την πολυπόθητη εκλογική ώθηση.