Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κάποτε να αποφασίσουν εάν είναι «κάθε λέξη από το Σύνταγμα» αυτής της χώρας. Εντάξει, κάτι έχουμε καταλάβει, ότι η φράση αυτή ξεχάστηκε το ίδιο γρήγορα με τις αυταπάτες της αριστερής διακυβέρνησης. Αλλά τέσσερα χρόνια μετά, κάποιοι θεωρούν πως ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να γίνει όχημα μικροπολιτικών μεθοδεύσεων, για να αποφύγουν μια προδιαγραφόμενη ήττα. 

Η ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 32, της διάταξης που περιγράφει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκει σύμφωνους το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ. Μπορεί να μην συμφωνούν στον νέο τρόπο εκλογής, αλλά όλοι θέλουν να αποσυνδέσουν τη διάλυση της βουλής από την αποτυχία εκλογής Προέδρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν έξι συνεχόμενες ψηφοφορίες και σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής, προσφυγή στο λαό. Στη Νέα Δημοκρατία, θεωρούν ότι η προσφυγή στο λαό, αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος και προτείνουν την εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Όπως έλεγε παλιός κοινοβουλευτικός στον γράφοντα, «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη και τις δυο φορές Πρόεδρος οριακά, τη δεύτερη με απλή πλειοψηφία 153 βουλευτών». 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως το έργο της παρούσας βουλής, είναι να προτείνει τις προς αναθεώρηση διατάξεις. Και δουλειά της επόμενης, που θα προκύψει από εκλογές, είναι να εξειδικεύσει, να προσδώσει πλήρες περιεχόμενο και να τις υπερψηφίσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ (όχι όλοι, αφού ο Σταύρος Κοντονής ήδη δήλωσε πως έχει διαφορετική γνώμη) υποστηρίζουν ότι η επόμενη βουλή πρέπει να ακολουθήσει το γράμμα και το πνεύμα της διάταξης που ψήφισε η προηγούμενη. Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32, αφού σύμφωνα με το σκεπτικό της, μια αυξημένη πλειοψηφία στην παρούσα βουλή, απαιτεί απλή πλειοψηφία στην επόμενη κι έτσι – εφόσον είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές – θα προκρίνουν εκείνοι τη λύση που επιλέγεται. 

Η κίνηση αυτή, προκάλεσε ένα μίνι σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε τον εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος, να επισημάνει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι οι βουλευτές του κόμματος σκέφτονται να μπλοκάρουν τη διάταξη και προ του κινδύνου υπερψήφισής του από τη Νέα Δημοκρατία. Είκοσι δημοσιογράφοι άκουσαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο, να λέει πως «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνται αλλιώς». Και μόνο η σκέψη ότι 30-40 βουλευτές θα καταψήφιζαν την πρόταση που έχει κάνει το ίδιο το κόμμα, για να στερήσουν από τη Νέα Δημοκρατία ένα πλεονέκτημα στην επόμενη βουλή, δείχνει μια διάθεση εργαλειοποίησης αλλά και ευτελισμού των θεσμών. Εν τέλει το Μαξίμου μάζεψε τον Κατρούγκαλο και πήρε πίσω τα όσα άφησε να εννοηθούν προηγουμένως. Κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις όμως, όπως και η προηγούμενη με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, είναι που αποδεικνύουν ότι το «Νέο» καταφέρνει να απαξιώσει την πολιτική και τους θεσμούς της ταχύτερα από το «Παλιό».