Δεν σας κάνει εντύπωση ότι παρά την φοβερή –μέχρις εξευτελισμού Σκουρλέτη- προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι θα κάνει τετραπλές εκλογές τον Μάιο του ’19, τα σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη παραμένουν κραταιά; Όσο πιο πολύ τα λόγια και οι πράξεις των κυβερνητικών παραπέμπουν σε παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία για σχεδόν έναν χρόνο ακόμα, τόσο τα μηνύματα των πραγματικών κέντρων εξουσίας δημιουργούν την αίσθηση ότι η σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας οδεύει προς γρήγορο τέλος.

Έχω ξαναγράψει πως ο καλύτερος τρόπος να προβλέψει κανείς το μέλλον ανάμεσα σε δεκάδες πιθανά πολιτικά σενάρια, είναι να χρησιμοποιήσει την απλή λογική. Διότι στο πολιτικό παιχνίδι, τελικά προκρίνεται η λύση που εμπεριέχει το μικρότερο ρίσκο και το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος γι αυτόν που παίρνει τις αποφάσεις. Και την απόφαση για τις εκλογές την παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Κι επειδή δεν θεωρώ πιθανό ο κ. Τσίπρας θα δράσει ανορθολογικά και αυτοκαταστροφικά, η απλή λογική με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κάλπες θα στηθούν αυτό το φθινόπωρο. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται όσα έγιναν στη Βουλή με το πήγαινε-έλα των αυτοδιοικητικών, να είναι στάχτη στα μάτια της αντιπολίτευσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερο τον αιφνιδιασμό του φθινοπώρου.

Ποια είναι τα κομμάτια του πολιτικού πάζλ με βάση τα οποία ο κ. Τσίπρας θα πάρει την τελική του απόφαση; Διότι πιστεύω ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει, απλώς κάνει σχέδια επί χάρτου. Πρώτον, τα πανηγύρια για την «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο. Αυτά τα ‘χει στο τσεπάκι ο πρωθυπουργός και θα προσπαθήσει να έχει την μέγιστη πολιτική απόδοση. Δεύτερον, οι παροχές που θα εξαγγείλει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτές θα τις μετρήσει, σε συνδυασμό με τους πανηγυρισμούς, στις πρώτες δημοσκοπήσεις των αρχών Σεπτεμβρίου.

Τρίτον, η κατάληξη των υπογείων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την αναβολή της περικοπής των συντάξεων. Πάντως η ιστορία με τα ισοδύναμα των 28 εκατομμυρίων για τον ΦΠΑ, δεν ήταν καλό μαντάτο για την κυβέρνηση. Όταν της έκαναν τέτοιο χουνέρι για 28 εκατομμύρια, πως αναμένεται να αντιδράσουν οι Γερμανοί για το 1,3 δις που κοστίζει το θέμα των συντάξεων; Αρχές φθινοπώρου, ο κ. Τσίπρας θα ξέρει οριστικά αν μπορεί να πάρει μια αναβολή και θα βάλει αυτό το ζήτημα δίπλα στα άλλα δύο. Μ’ αυτό τον συνδυασμό δεδομένων πάνω στο τραπέζι, θα πάρει την τελική του απόφαση. Η απλή λογική λέει ότι δύσκολα το πιθανότερο είναι να εκτιμήσειπως τον συμφέρει μια διαχειρίσιμη ήττα τον Σεπτέμβρη, παρά μια πανωλεθρία τον Μάιο.

Υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος. Αν ο Μητσοτάκης φτιάξει κυβέρνηση αυτό το φθινόπωρο, θα έχει κυβερνήσει έναν χρόνο και κάτι μέχρι την Προεδρική εκλογή, μέσω της οποίας ο κ. Τσίπρας μπορεί από την αντιπολίτευση να δρομολογήσει ξανά εκλογές. Αν οι εκλογές γίνουν Μάιο ’19 θα απομένουν επτά μήνες ως την Προεδρική εκλογή κι αν τις κάνει Σεπτέμβρη του ‘19, θα απομένουν μόλις τρεις μήνες. Ρεβάνς σε τρεις ή έξι μήνες δεν υπάρχει, είναι αστείο. Θα οδηγήσει τον κ. Τσίπρα σε νέα πανωλεθρία. Ρεβάνς μετά από δεκαπέντε μήνες, θεωρητικώς έχει μια πιθανότητα να πετύχει. Άρα ο κ. Τσίπρας ξέρει πως αν αργήσει να πάει σε εκλογές, στην πραγματικότητα προσφέρει μια πλήρη τετραετία στον κ. Μητσοτάκη. Τι θεωρείτε πιθανότερο να κάνει;