Πέρα από τον αποκλεισμό από τους «16» του Μουντιάλ, το κόστος της εμφατικής ήττας «έκπληξη» της Εθνικής Γερμανίας από τους Νοτιοκορεάτες με 2-0 για το Παγκόσμιο Κύπελλο ίσως φτάσει για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική, μέχρι και στα 200 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, κατά την ώρα έναρξης του παιχνιδιού των Γερμανών εναντίον των Νοτιοκορεατών περίπου το 30% των Γερμανών εργαζομένων εξακολουθούσαν να εργάζονται. Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, αν κάθε δεύτερο άτομο παρακολουθούσε το παιχνίδι, σπαταλώντας κατά μέσο όρο μια ώρα εργασίας, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στη γερμανική οικονομία μεταξύ 130 και 200 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις για το κόστος εργασίας και αργίας στη Γερμανία και ισχύουν για τους εργαζόμενους οι οποίοι - μεταξύ άλλων κριτηρίων - δεν έχουν προγράμματα μερικής απασχόλησης ή βρίσκονται σε διακοπές. 

Ο  ειδικός εμπειρογνώμονας του γερμανικού ινστιτούτου, κ. Κριστόφ Σρέντερ, ωστόσο, λέει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα από αυτήν την απώλεια. «Δεν είναι πάντα όλα για τα χρήματα, σημασία έχει και η οικοδόμηση του αισθήματος ομαδικότητας μεταξύ των Γερμανών φιλάθλων.