Η διαδικασία των πέναλτι είναι μια διαδικασία που κάνει όλους τους οπαδούς να αγωνιούν, σκεφτείτε όμως και τους ποδοσφαιριστές.

Η διαδρομή προς την άσπρη βούλα μπορεί να αποδειχτεί εξαντλητική και μπορεί να κάνει τα γόνατα ακόμα και του πλέον έμπειρου και ικανού παίκτη να λυγίσουν.

Χιλιάδες κόσμου ζητωκραυγάζουν ή γιουχάρουν, ανάλογα με ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Υπάρχει όμως κάποιο μυστικό για το τέλειο πέναλτι; Ο Economist, αναζητώντας την απάντηση σ’ αυτό το προαιώνιο ερώτημα ζήτησε συμβουλές μιας από τις καλύτερες στο είδος.

Η Λούσι Μπρονζ είναι μια από τις καλύτερες γυναίκες ποδοσφαιριστές στον πλανήτη. Ως αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας ξέρει ένα ή δυο μυστικά για την εκτέλεση πέναλτι. Είναι όμως το πέναλτι ένδειξη της ικανότητας μιας ομάδας ή απλά καθαρή τύχη;

Η εκτέλεση είναι η απόλυτη δοκιμασία για την ψυχραιμία ενός ποδοσφαιριστή και είναι πολύ λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικοί σ’ αυτόν τον τομέα.

Κατά μέσο όρο, το 73% των πέναλτι γίνονται γκολ κατά τη διαδικασία των πέναλτι και 78% κατά την κανονική διάρκεια ενός αγώνα. 

Ακόμα και ο Μέσι, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία, είναι απλά μέτριος όσον αφορά στην εκτέλεση πέναλτι, με 77% ευστοχία. Αυτό, μάλλον, υποδεικνύει πως τα πέναλτι είναι περισσότερο τύχη παρά ικανότητα.

Οι περισσότεροι φίλαθλοι θεωρούν ότι οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας είναι εξαιρετικοί στα πέναλτι και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Αγγλίας εξαιρετικά άστοχοι. Ωστόσο, τα στατιστικά δείχνουν πως οι τωρινοί διεθνείς Άγγλοι ποδοσφαιριστές υπερτερούν.

Οπότε, πως κερδίζεις σε μια διαδικασία πέναλτι; Ποιο είναι το μυστικό για μια άπιαστη εκτέλεση;

Από τα δεδομένα κάθε εκτέλεσης πέναλτι σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα, φαίνεται πως η πιο δημοφιλής επιλογή είναι το χτύπημα σε μία από τις δύο κάτω άκρες του τέρματος.

Τα «παραθυράκια» είναι τα πιο δύσκολα σημεία για να στείλει κανείς τη μπάλα, όμως μόλις το 2% των εκτελέσεων στο «Γ» αποκρούονται από τους τερματοφύλακες.

Αυτό μπορεί να λειτουργεί για τους παίκτες αστέρες, αλλά για τους λιγότερο ικανούς ποδοσφαιριστές, η καλύτερη λύση είναι να σουτάρουν ψηλά, δυνατά και στο κέντρο της εστίας.

«Το να σουτάρει με δύναμη στο κέντρο είναι συχνά αποτελεσματικό», τονίζει η Λούσι Μπρονζ. «Αν όμως ο τερματοφύλακας μείνει, απλά, όρθιος στο μέσο της εστίας, τότε μοιάζεις ανόητος», σημειώνει η αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας γυναικών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία σε μια διαδικασία πέναλτι είναι το στρίψιμο του νομίσματος. Η ομάδα που κερδίζει στο στρίψιμο του νομίσματος, σε ποσοστό 60%, κερδίζει και τη διαδικασία.

Οπότε, είτε έχεις ένα Μέσι ή μια Μπρονζ στην ομάδα σου, όλα εξαρτώνται από την τύχη.

Δείτε το βίντεο: