Ο πρωταθλητής του Kickboxing και του ΜΜΑ Φλοριάν Μάρκου, ο οποίος πανηγυρίζει τις νίκες του υψώνοντας τις σημαίες Ελλάδας και Αλβανίας και στέλνει ισχυρό μήνυμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ρίχνοντας νοκ άουτ τον ρατσισμό.

Η δολοφονία του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα δημιούργησε ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας. Ο Φλοριάν Μάρκου, όμως, που ζει και κάνει πρωταθλητισμό στην χώρα μας από μικρό παιδί στέλνει το δικό του μήνυμα. Eίναι περήφανος που κατάγεται από την Αλβανία και ευγνώμων στους Έλληνες που τον έχουν βοηθήσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να φτάσει στην κορυφή.

Οκτώ χρόνια παραμένει αήττητος επικρατώντας πολύ δύσκολων αντιπάλων. Αυτή τη φορά ρίχνει.. νοκ άουτ τον ρατσισμό με τα συνηθισμένα δυνατά κροσέ του.

Πόσα χρόνια είσαι στην Ελλάδα; Αντιμετώπισες ποτέ ρατσισμό; Ποιες οι εμπειρίες από φίλους σου και όσα έχεις ζήσει μέχρι σήμερα;
«Είμαι από την Αλβανία. Ποτέ δεν αντιμετώπισα ρατσισμό, πάντα ήμουν ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα αλλά και στην Αυστρία. 

Μεγάλωσα στην Ελλάδα, η οικογένειά μου ζει εδώ. Άρχισα τον πρωταθλητισμό στην Ελλάδα με δασκάλους που είναι Έλληνες και είναι σαν την οικογένειά μου, μ' αυτούς τους ανθρώπους έφτασα ψηλά. Ποτέ δεν έχω νοιώσει στην Ελλάδα ότι παίζει ρόλο από ποια χώρα είσαι».

Με τους αγώνες σου νιώθεις ότι ενώνεις και τους δυο λαούς; 

«Αυτό είναι πάντα το κίνητρό μου: Να δείχνω σ' όλους τους βλ... που είναι 500 χρόνια πίσω ότι δεν έχουμε τίποτα απολύτως να χωρίσουμε. Γι' αυτό και αρκετές φορές σηκώνω μέσα στο ρινγκ, μετά από κάποια νίκη μου και τις δύο σημαίες».

Τι μήνυμα θες να περάσεις μ' αυτόν τον πανηγυρισμό;

«Έχω πανηγυρίσει αρκετές φορές μ' αυτόν τον τρόπο και χαίρομαι γιατί με έχουν στηρίξει και πολλοί Έλληνες σ΄αυτόν τον δρόμο. Τους ευχαριστώ και μ' αυτόν τον τρόπο δείχνω την ευγνωμοσύνη μου σ' αυτήν την χώρα που την αγαπάω. Θέλω έτσι να δείξω ότι εμείς στην Αλβανία έχουμε μάθει να μην γυρνάμε ποτέ την πλάτη σε κάποιον που μας βοήθησε, γι' αυτό και συνεχίζω να τους ευχαριστώ και σηκώνω την αλβανική και ελληνική σημαία».

Έχουν ακουστεί ακραίες απόψεις για το περιστατικό με τον Έλληνα ομογενή που σκοτώθηκε. Ποια είναι η δίκη σου άποψη; 

«Ενα κράτος δεν μπορεί να εξαρτηθεί από έναν απλό άνθρωπο και να αλλάξει τη γνώμη όλης της κοινωνίας. Είτε καλός είναι αυτός είτε κακός, η πορεία των χρόνων έχουν δείξει ότι είμαστε χαρούμενοι ο ένας με τον άλλον και δεν υπάρχει πλέον ρατσισμός».

Ο αθλητισμός, γενικότερα, μπορεί μα καταπολεμήσει τα φαινόμενα ρατσισμού;

«Ο αθλητισμός κι οι σωστοί αθλητές μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα μέσα στο ίδιο το κράτος επειδή αυτά που λέει ένας μεγάλος αθλητής μπορούν να έχουν μεγάλη δύναμη και να επηρεάσουν θετικά μια κατάσταση».

Έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις των δυο λαών ;

«Πιστεύω αρκετά... Είμαι από την Αλβανία, είμαι περήφανος γι' αυτό και δεν θα πάψω ποτέ να ευχαριστώ την Ελλάδα».

Πηγή: gazzetta.gr