Ο αγώνας της 11ης Μαρτίου ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη φάση των «16» του Champions League, στο «Άνφιλντ», ήταν το τελευταίο μεγάλο αθλητικό γεγονός στη Βρετανία πριν την επιβολή του lockdown στη χώρα και την προσωρινή διακοπή του πρωταθλήματος εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τον αγώνα παρακολούθησαν 52.000 φίλαθλοι, ανάμεσα τους και 3.000 οπαδοί της Ατλέτικο, Μία έκθεση του NHS που δημοσιεύθηκε στους Sunday Times, εξηγεί με στοιχεία βάση ενός μοντέλου, ότι πιστεύεται πώς ο αγώνας στο «Άνφιλντ» οδήγησε σε 41 επιπλέον θανάτους σε διάστημα 25 έως 35 ημερών από τη διεξαγωγή του.

Εκείνη την περίοδο τα εκτιμώμενα κρούσματα κορονοϊού στην Ισπανία ήταν 640.000 και στη Βρετανία περίπου 100.000.

Τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιντα παραδέχθηκε ότι ήταν «λάθος» ότι επετράπη να γίνει ο αγώνας.

«Δεν έβγαζε νόημα η απόφαση ότι 3.000 φίλαθλοι της Ατλέτικο μπόρεσαν να ταξιδέψουν για τον αγώνα στο “Άνφιλντ”», εκείνη την εποχή. Ήταν ένα λάθος. Κοιτάζοντας πίσω, διαπιστώνω εκ των υστέρων φυσικά ότι αυτό που πίστευα και τότε ότι έπρεπε να υπάρχει περισσότερη προσοχή», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

Η βρετανική κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της απόφασης της να διεξαχθούν σημαντικά γεγονότα όπως ο αγώνας στο Άνφιλντ και το Τσέλτεναμ Φέστιβαλ. Μάλιστα το εν λόγω φεστιβάλ το οποίο συγκέντρωσε 250.000 ανθρώπους σύμφωνα με την έκθεση του NHS «οδήγησε σε 37 επιπλέον θανάτους».

Πηγή: Dailymail