Η  συνάντηση έλαβε χώρα στη βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Ο Ποντίφικας επαίνεσε τους παίκτες, προσφωνώντας τους ως «πρωταθλητές», και εξέφρασε την υποστήριξή του σε θέματα κονωνικής δικαιοσύνης. 

Παρόντες ήταν πέντε παίκτες: Μάρκο Μπελινέλι, Στέρλινγκ Μπράουν, Τζόναθαν Άιζακ, Κάιλ Κόρβερ, Άντονι Τόλιβερ, καθώς και η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Παικτών Μισέλ Ρόμπερτς,

«Βρισκόμαστε εδώ επειδή -ειλικρινά- εμπνεόμαστε από το έργο που επιτελείτε παγκοσμίως», είπε η Ρόμπερτς απευθυνόμενη στον πάπα Φραγκίσκο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Παικτών, τα μέλη της αναφέρθηκαν στις προσπάθειες ανάδειξης ζητημάτων που σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική ανισότητα που χαρακτηρίζουν τις κοινότητές τους».

Ο Μπελινέλι, μάλιστα, μίλησε στον πάπα στα Ιταλικά και η αντιπροσωπεία του χάρισαν δώρα, μεταξύ των οποίων μια μπάλα και μια φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ. 

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απάντησε: «Δίνοντας το παράδειγμα της ομαδικής δουλειάς, αποτελείτε ένα μοντέλο συνεργατικότητας, παραμένοντας ταπεινοί και διατηρώντας την ανθρωπιά σας.»

Ο πάπας Φραγκίσκος όχι μόνο εμφανίστηκε ενήμερος για ζητήματα φυλετικής δικαιοσύνης και ισότητας, αλλά -σύμφωνα με τη Ρόμπερτς- ήταν εκείνος που επιδίωξε τη συνάντηση. 

Ο Στέρλινγκ Μπράουν αναφέρθηκε στις κινήσεις της ομάδας του, των Μιλγουόκι Μπακς, στο ξεκίνημα της «φούσκας» στο ΝΒΑ και συγκεκριμένα στην απόφαση να μην αγωνιστούν κόντρα στο Ορλάντο ως αντίδραση στη δολοφονία του Τζέικομπ Μπλέικ από την αστυνομία στο Ουισκόνσιν. Ο Μπράουν, μάλιστα, είχε νομική διαμάχη με την τοπική αστυνομία από το 2018, την οποία και κέρδισε -μαζί και 750.000 δολάρια- πριν από λίγους μήνες. 

«Είναι μεγάλη τιμή που είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε στο Βατικανό και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με τον πάπα Φραγκίσκο», είπε ο Κάιλ Κόρβερ. «Ήταν ανοιχτός και πρόθυμος να συζητήσει μαζί μας, μια υπενθύμιση ότι το έργο μας έχει παγκόσμια επιρροή και πρέπει να συνεχίσει.»