Αναμένεται να είναι η αναμέτρηση της χρονιάς: στις 28 Νοεμβρίου, ο Μάικ Τάισον και ο Ρέι Τζόουνς Τζούνιορ θα τεθούν αντίπαλοι στο ρινγκ.

Μολονότι πρόκεται απλώς για έναν αγώνα επίδειξης, είναι σίγουρο ότι οι αντίπαλοι δεν θα αγγίξουν ο ένας τον άλλον με βελούδινα γάντια. 

Ο 54χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών έχει μία από τις δυνατότερες γροθιές στην ιστορία της πυγμαχίας. Εδώ και μήνες, προετοιμάζεται για την επιστροφή του στο ρινγκ, έχοντας υποστεί μια εκπληκτική φυσική μεταμόρφωση.

Ωστόσο, ο Τάισον δεν είναι ο μόνος που πραγματοποιεί την επιστροφή του στη δράση. Το ίδιο ισχύει και για τον αντίπαλό του, Ρόι Τζόουνς Τζούνιορ των 51 ετών. Ο τελευταίος επαγγελματικός αγώνας του Iron Mike ήταν πριν από 15 χρόνια. Όμως, για τον Τζόουνς, το 2018 ήταν η τελευταία φορά που μπήκε στο ρινγκ.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός αγώνα πυγμαχίας;

Είναι γνωστό ότι τα τακτικά χτυπήματα ή τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου.

Εκτός από τις οξείες διασείσεις, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως η CTE (χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια) δεν είναι ασυνήθιστες. Η διάσειση δεν πρέπει πάντα να συνοδεύεται από απώλεια των αισθήσεων. Αρχικά, οι πάσχοντες υποφέρουν μόνο από πονοκεφάλους ή ζάλη. Μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να εμφανιστούν με τη μορφή αϋπνίας και καταθλιπτικών διαθέσεων. Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας ή νόσου του Πάρκινσον αυξάνεται επίσης με τακτικά χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο καθηγητής Χέρμπερτ Λέλγκεν, ειδικός στην εσωτερική ιατρική, την καρδιολογία και την αθλητιατρική, γνωρίζει τους κινδύνους ενός αγώνα πυγμαχίας και βεβαιώνει στο Fitbook ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ένα νοκ-άουτ. Ειδικά επειδή ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική αιμορραγία. Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείονται μεταγενέστερες νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.»

Επιπλέον, ένα χτύπημα στην περιοχή της καρδιάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Ο Λέλγκεν πιστεύει ότι η επιστροφή στην πυγμαχική δραστηριότητα αντενδείκνυται αυστηρά στην ηλικία που βρίσκεται ο Τάισον. Διαφορετικά, απαιτούνται διεξοδικές ιατρικές εξετάσεις για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού.

«Θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα», λέει πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής

Ο Γερμανός Χένρι Μάσκε είναι παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρέων βαρών και χρυσός ολυμπιονίκης. Η εμφάνιση και το πυγμαχικό του στιλ τού έχουν προσδώσει μεγάλη δημοτικότητα σε όλη τη Γερμανία.

Ο Μάσκε είναι 56 ετών, δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Μάικ Τάισον. Όπως λέει, «κάθε αγώνας πυγμαχίας φέρει κίνδυνο. Από τη στιγμή που οι ίδιοι αποφάσισαν να δώσουν αυτόν τον αγώνα, προκύπτει πως γνωρίζουν επίσης κάθε πιθανό κίνδυνο.»

Ο Μάσκε είναι βέβαιος ότι «θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. Η μείωση του χρόνου που διαρκεί κάθε γύρος είναι μια σαφής ένδειξη για το πόσο ρεαλιστικά και οι δύο αξιολογούν τις δυνατότητές τους. Αλλά κατά τη διάρκεια του διαθέσιμου χρόνου θα θέλουν να προσφέρουν στο κοινό το καλύτερο δυνατό. Προσεύχομαι και για τους δύο.»