Ρεκόρ συνολικών εσόδων ύψους 8,3 δισ. ευρώ (9,4 δισ. δολ.) σημείωσαν τη χρονιά 2017/18 οι 20 πιο κερδοφόροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρεται στην 22η έκδοση του Football Money League από το Sports Business Group της Deloitte.
 
Ειδικότερα, η Ρεάλ Μαδρίτης με συνολικά έσοδα 750,9 εκατ. ευρώ, η Μπαρτσελόνα με 690,4 εκατ. ευρώ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 666 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν τους τρεις πλουσιότερους συλλόγους, σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, καταγράφοντας συνολικά έσοδα 2,1 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το διπλάσιο των συνολικών εισοδημάτων των τριών αυτών ομάδων 10 χρόνια πριν( περίοδος 2007/2008).

Αξίζει να σημειωθεί πως για να εξασφαλίσει κάποιος μία θέση στην εικοσάδα αυτής της χρονιάς απαιτούνταν έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
 
Από τα συνολικά έσοδα ύψους 8,3 δισ. ευρώ των πλουσιότερων συλλόγων της πρώτης εικοσάδας, τα τηλεοπτικά δικαιώματα παραμένουν η σημαντικότερη πηγή εσόδων (43%). Ωστόσο, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, μια αξιοσημείωτη τάση ήταν η αύξηση των εμπορικών εσόδων για τους πλουσιότερους συλλόγους, τα οποία καλύπτουν πλέον το 40% των συνολικών εσόδων. Τα έσοδα από τους αγώνες παραμένουν αμετάβλητα στο 17%.
 
Η Ισπανία στην κορυφή: Ξανά στις δύο πρώτες θέσεις ισπανικές ομάδες μετά τη σεζόν 2014/2015 
 
Έχοντας δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ ύψους 750,9 εκατ. ευρώ, η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στην πρώτη θέση του Football Money League, με τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία της έκθεσης (60,5 εκατ. ευρώ) .
 
Τα έσοδα των «Los Blancos» αυξήθηκαν πάνω από 75 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς εξασφάλισαν τον τρίτο διαδοχικό τους τίτλο στο Champions League. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εμπορική ανάπτυξη ύψους 54,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης εσόδων από χορηγούς, πωλήσεις προϊόντων και της εκμετάλλευσης ολοένα και πιο κερδοφόρων φιλικών αγώνων πριν την έναρξη της σεζόν. Αγγίζοντας τα 356,2 εκατ. ευρώ, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα εμπορικά έσοδα από οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό σύλλογο παγκοσμίως, απόδειξη της διεθνούς  αναγνώρισης του εμπορικού της σήματος. 
 
Ο Νταν Τζόουνς, συνεργάτης του Sports Business Group της Deloitte σχολιάζει: «Η εξαιρετική οικονομική απόδοση της Ρεάλ Μαδρίτης βασίζεται στη μακρά ιστορία επιτυχιών της στον αγωνιστικό χώρο, και φυσικά πιο πρόσφατα στους τρεις διαδοχικούς τίτλους τους στο Champions League. Αυτό επέτρεψε στο σύλλογο να συνεχίσει να αυξάνει στα εμπορικά του έσοδα».
 
Ενώ πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι από τους συλλόγους του top 10 του Football Money League έχουν περάσει στους 16 του UEFA Champions League και προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων που σημαίνει ότι η πορεία τους στην κορυφαία διοργάνωση της UEFA αυτής της σεζόν μπορεί να επηρεάσει αισθητά την κατάταξη για το επόμενο έτους»

Premier League κυριαρχεί στο top 10

Παρά την πτώση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την πρώτη στην τρίτη θέση, η Αγγλική Premier League έχει έξι ομάδες στις πρώτες 10 θέσεις φέτος, οι περισσότερες που έχουν υπάρξει ποτέ από μία χώρα. Η Τότεναμ (συνολικά έσοδα 379,4 εκατ. δολ.) εισέρχεται ξανά στο top 10 της Money League για πρώτη φορά μετά το 2006/7, διότι παίζοντας όλους τους αγώνες στο Wembley Stadium κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά τους κατά 26,5 εκατ. ευρώ (54%).
 
Η Μάντσεστερ Σίτι (503,5 εκατ. λίρες) έχει εδραιώσει τη θέση της στις πέντε πρώτες θέσεις, ενώ η Λίβερπουλ (455,1 εκατ. λίρες) κατέχει την έβδομη θέση μετά την εμφάνιση της στον τελικό του Champions League το 2017/18 που συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων της κατά (90,6 εκατ. λίρες) Μόνο τα έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Λίβερπουλ, τα οποία αυξήθηκαν από 65,8 εκατ. λίρες ( 68,8 εκατ. ευρώ) σε 222,6 εκατ. λίρες (251,3 εκατ. ευρώ) θα αρκούσαν για μια θέση στις 15 πρώτες θέσεις της φετινής Money League.

Επιπλέον, η Τσέλσι (448 εκατ. λίρες) διατηρεί την όγδοη θέση, ενώ η Άρσεναλ (389,1 εκατ. λίρες) πέφτει στην ένατη, καθώς η απουσία της από το Champions League για πρώτη φορά από το 1997/1998 είχε ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοί της να την ξεπεράσουν σε έσοδα. Η Έβερτον (188, 6 εκατ. λίρες) και η Γουέστ Χαμ (175,3 εκατ. λίρες) διατηρούν τις θέσεις τους στο top 20, με την επιστροφή της Νιούκαστλ (178, 5 εκατ. λίρες) στην Premier League το 2017/18 να τους επιτρέπει την εξασφάλιση της 19ης θέσης.
 
Ο Σαμ Μπουρ, Διευθυντής του Sports Business Group της Deloitte, σχολιάζει: «Η σημαντική παρουσία των συλλόγων της Premier League εξακολουθεί να γίνεται αισθητή στο φετινό Deloitte Football Money League. Ωστόσο, με τη διαδικασία της Premier League για τον επόμενο κύκλο των εγχώριων δικαιωμάτων από το 2019/20 να έχει ολοκληρωθεί και με την πώληση των δικαιωμάτων στο εξωτερικό να έχουν σχεδόν περατωθεί, είναι σαφές ότι οι σύλλογοι της Premier League δεν θα είναι σε θέση να βασίζονται στην εκρηκτική ανάπτυξη των τηλεοπτικών μεταδόσεων, ως πηγή μελλοντικής ανάπτυξης, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια.
 
Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε  οι σύλλογοι να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην δική τους ανάπτυξη την επερχόμενη σεζόν και ειδικότερα στην βελτιστοποίηση των εμπορικών εσόδων, η οποία ήταν ένας βασικός τομέας διαφοροποίησης των ηγετικών ευρωπαϊκών ομάδων τα τελευταία χρόνια» 
 
Οι ευρωπαίοι γίγαντες επωφελούνται από τις μεταγραφές
 
Η Παρί Σαιντ Ζερμέν έχει ανατρέψει δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης, ανεβαίνοντας μία θέση και «τερματίζοντας» έκτη στο φετινό Money League. Οι κορυφαίες μετάγραφες των Νεϊμάρ και Εμπαπέ το καλοκαίρι του 2017 είχαν αξιοσημείωτα θετική επίδραση στα έσοδα της Παρί, με το σύλλογο να πετυχαίνει συνολικά έσοδα 541,7 εκατ. ευρώ, καθώς η επιθυμία παρακολούθησης μερικών από τους τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο μεταφράστηκε σε βελτιωμένα έσοδα από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα. 

Η Μπάγερν Μονάχου κατέχει την τέταρτη θέση, παραμένοντας για 11 συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη πεντάδα. Η Ίντερ ανεβαίνει μία θέση, καταλήγοντας στη 14η μετά από άλλο ένα έτος αύξησης των εμπορικών εσόδων, ενώ οι Ρόμα και Μίλαν επιστρέφουν στην πρώτη εικοσάδα χάρη στις επιδόσεις στις διοργανώσεις της UEFA. Οι αποδόσεις τους στο Champions League ήταν επίσης καθοριστική για την Μπεσίκτας (26η), η οποία πέτυχε την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στο Money League ενώ η Σεβίλλη (27η).
 
Ο κ.Μποουρ προσέθεσε: «Η έρευνά μας έχει εντοπίσει πώς η δυνατότητα ενός παγκόσμιου αστεριού να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εκτός αγωνιστικού χώρου ίσως γίνεται ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι σύλλογοι κατά την εκπόνηση της πολιτικής μεταγραφών τους. Έχουμε ήδη δει περιπτώσεις που αποδεικνύουν πώς η απόκτηση αυτών των παικτών μπορεί να έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο και στο επόμενο έτος θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η απόκτηση του Cristiano Ronaldo το καλοκαίρι του 2018 θα φέρει παρόμοια πλεονεκτήματα εντός και εκτός γηπέδου στη Γιουβέντους, η οποία έχει πέσει κάτω από την πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά από το 2011/12.»