Θέμα χρόνου ήταν η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Τόκιο από τις 24/7 έως τις 9/8, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο άμπε και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ συμφώνησαν να αναβάλλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σε τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη συζήτησαν την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και στην προετοιμασία των αθλητών για τη συμμετοχή τους στους Αγώνες.

Οι δύο άνδρες επαίνεσαν το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων και σημείωσαν τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στην Ιαπωνία για την καταπολέμηση του Covid-19.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις πληροφορίες που παρείχε σήμερα ο ΠΟΥ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αγώνες του Τόκιο πρέπει να αναπρογραμματιστούν σε ημερομηνία μετά το 2020 αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, για την προστασία της υγείας των αθλητών, όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Συμφωνήθηκε ότι η Ολυμπιακή φλόγα θα μείνει στην Ιαπωνία και ότι οι Αγώνες θα κρατήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020 παρά το ότι θα διεξαχθούν το 2021.

Είναι η πρώτη φορά που η ημερομηνία τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλάζει για λόγο που δε σχετίζεται με πόλεμο, όπως είχε συμβεί κατά τα έτη 1916, 1940 και 1944.