Η Nissan προχώρησε μέσω ανώνυμης ψηφοφορίας στην καθαίρεση του Κάρλος Γκοσν από τη θέση του προέδρου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη σοκαριστική σύλληψή του στο Τόκιο τη Δευτέρα.

Ο Ιαπωνικός γίγαντας της αυτοκίνησης έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η συμμαχία με τον μεγαλύτερο μέτοχό της, τη Renault, παραμένει ακλόνητη.

Η απομάκρυνση του Γκοσν ακολούθησε τις έρευνες από τη Nissan και τις ιαπωνικές αρχές για οικονομικές ατασθαλίες από τον πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τον διευθύνων σύμβουλο, Χιρότο Σαικάβα, να παρουσιάζεται ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα.

Πριν από την αιφνιδιαστική σύλληψη του στο Τόκιο τη Δευτέρα, ο Γκοσν προωθούσε μια πλήρη συγχώνευση της Nissan με τη Renault, στην οποία είναι επίσης επικεφαλής ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισε την αντίδραση του Σαικάβα, που στο παρελθόν ο Γκοσν παρουσίαζε ως τον προστατευόμενό του.

Ο Γκοσν αναμένεται να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς η πλήρης απομάκρυνσή του από το ΔΣ απαιτεί την ψήφο των μετόχων. Η Nissan δεν αναμένεται να ορίσει προσωρινό πρόεδρο και οι τρεις ανεξάρτητοι διευθυντές της αναμένεται να ορίσουν αργότερα έναν υποψήφιο για τη θέση.