Η Nissan παρουσίασε ένα πρωτότυπο μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης με την ονομασία IMk concept το οποίο θα δείξει στο κοινό για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του Τόκιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 24 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2019.

Παρά το γεγονός ότι οι πόλεις είναι αυτές που ασφυκτιούν από έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, μόλυνση  του αέρα και θόρυβο, τα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που σήμερα είναι εμπορικά διαθέσιμα μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν να παρουσιάσουν τα παρθενικά τους ηλεκτρικά μοντέλα με τη μορφή μεγάλων SUV ή έστω οικογενειακών πεντάθυρων και sedan αμαξωμάτων. Αγνοούν ότι μέσα στην πόλη, όπου και η ηλεκτροκίνηση περισσότερο χρειάζεται, αυτά τα αυτοκίνητα ασφυκτιούν;

Προφανώς όχι. Το πρόβλημα δεν αφορά την άγνοια αλλά το κόστος. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές αγοράς κυρίως λόγω των μπαταριών. Έτσι, ακόμα και αν είναι μικρά σε μέγεθος , δεν μπορούν να πωληθούν σε τιμές ανταγωνιστικές των αντίστοιχου μεγέθους συμβατικών μοντέλων. Τα μεγαλύτερα ωστόσο οχήματα και ειδικά τα μεγάλα SUV, αφενός επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αφετέρου, λόγω και των φορολογικών κινήτρων σε πολλές χώρες, συμφέρουν έναντι των ανταγωνιστικών συμβατικών μοντέλων. Αποκτούν έτσι μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον και δεν κινδυνεύουν να αποτελέσουν οικονομικές αποτυχίες.

Το νέο Nissan IMk concept είναι σίγουρα μια πρόταση προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή ένα μικρό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο 3,4 μέτρων με τεράστια ευρυχωρία για το μέγεθός του, τέσσερις θέσεις και εξαιρετικά ευέλικτο. Αυτό δηλαδή ακριβώς που χρειαζόμαστε για την πόλη και το οποίο μόνο η Smart, κατά βάση, προσφέρει σήμερα.

Καθώς η Nissan έχει ήδη δέκα περίπου χρόνια εμπειρία από την εμπορική εκμετάλλευση του πετυχημένου ηλεκτρικού Leaf, είναι σίγουρο ότι το IMk concept θα είναι πολύ αποδοτικό και ταυτόχρονα προσιτό. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον λοιπόν την πλήρη αποκάλυψή του και σύντομα μια έκδοση για την αγορά της Ευρώπης.