Το Internet of Things, δηλαδή η δυνατότητα των αντικειμένων να επικοινωνούν μεταξύ τους ψηφιακά, θα αλλάξει την εικόνα της αυτοκίνησης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Για να επιτευχθεί αυτή η δυνατότητα ωστόσο, υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: η ύπαρξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, που θα υποστηρίζουν το διαμοιρασμό ασύλληπτου έως σήμερα όγκου δεδομένων και μάλιστα σε εντυπωσιακά γρήγορες ταχύτητες.  

Ήδη μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, συνεργάζονται με κατασκευαστές αυτοκινήτων για την ανάπτυξη αξιόπιστων συστημάτων Internet of Things με πρώτο στόχο τη μείωση των ατυχημάτων. Συνδεδεμένα αυτοκίνητα που θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, μέσω ραντάρ, αισθητήρων και καμερών που ήδη διαθέτουν, θα παρέχουν πληροφορίες στους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο, για απρόβλεπτες καταστάσεις.

Οι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσουν στην αφή, την όραση και την οσμή. Με τη μελλοντική συνδεσιμότητα 5G, ο χρόνος αντίδρασης από τη στιγμή που ανιχνεύεται ένα εμπόδιο έως ότου οι πληροφορίες μεταφέρονται στο αυτοκίνητο θα είναι μόλις 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Έτσι, ο οδηγός ενός συνδεδεμένου οχήματος θα γνωρίζει 30 φορές ταχύτερα από τις ίδιες του τις αισθήσεις εάν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα στο δρόμο –πάγος, χιόνι, διάφορα εμπόδια, ατυχήματα, ακινητοποιημένα οχήματα, πεζοί, ποδηλάτες κ.ο.κ.- ώστε να προετοιμαστεί ανάλογα.

Σύμφωνα με στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τη μελλοντική εφαρμογή της τεχνολογίας 5G στο τιμόνι, ο κίνδυνος ατυχημάτων μπορεί να μειωθεί κατά 69%! Με τα μελλοντικά δίκτυα 5G και τη δυνατότητα επικοινωνίας των αυτοκινήτων, οι οδηγοί θα αποκτήσουν μια "έκτη αίσθηση" και την ικανότητα να «προβλέπουν» και να αποφεύγουν  ατυχήματα.

Σε δεύτερο χρόνο, η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει στα αυτοκίνητα να μπορούν να κινούνται αυτόνομα, βγάζοντας εντελώς από το κάδρο των ατυχημάτων τον οδηγό. Ο τελευταίος άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μέχρι σήμερα οδικά δυστυχήματα, είναι υπεύθυνος κατά τουλάχιστον 94% για την πρόκλησή τους.