Ο συγχρωτισμός δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε μικρές γεωγραφικές περιοχές περιλαμβάνει αρκετά αρνητικά δεδομένα για την καθημερινότητα.

Ένα από αυτά είναι σίγουρα η εύρεση θέση στάθμευσης, ειδικά όταν κινείσαι στο κέντρο των πόλεων, όπου είτε απαγορεύεται το παρκάρισμα στο δρόμο, είτε απλώς δεν υπάρχει ούτε εκατοστό διαθέσιμο. Στην περίπτωση αυτή η αναζήτηση μιας θέσης στάθμευσης σε στεγασμένο χώρο για δύο ώρες, μπορεί να αποβεί μια ακριβή υπόθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Parkopedia για το 2019.

Η Αθήνα, η μόνη πόλη της Ελλάδας που περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 50 ακριβότερες παγκοσμίως, βρίσκεται μόλις στην 45η θέση, με μέσο κόστος για στάθμευση 2 ωρών σε στεγασμένο χώρο τα 7,3 δολάρια ΗΠΑ. Η έρευνα λαμβάνει υπόψη της το μέσο όρο του κόστους στάθμευσης από εκατοντάδες χώρους που υπάρχουν στις βάσεις της εταιρείας, ενώ ο υπολογισμός έχει γίνει σε όλες τις περιπτώσεις σε δολάρια ΗΠΑ, για λόγους άμεσης σύγκρισης.

Ας γνωρίσουμε όμως τις πρωταθλήτριες σε κόστος στάθμευσης πόλεις.

10. Τόκιο, Ιαπωνία

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας με τους 14.000.000 κατοίκους είναι μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες στον κόσμο. Λογικό επομένως να διαθέτει ακριβές θέσεις στάθμευσης. Από την άλλη πλευρά, τέτοιες τιμές δεν είναι σπάνιες και σε κάποιες πολυσύχναστες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

9. Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, ωστόσο ο πληθυσμός των 6 εκατομμυρίων κατοίκων απέχει από αυτό των πολυπληθέστερων μητροπόλεων του κόσμου. Από την άλλη πλευρά, η Φιλαδέλφεια έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ακαθάριστα εισοδήματα στις ΗΠΑ (64.000 δολάρια περίπου), με αποτέλεσμα όλες οι υπηρεσίες της περιοχής να είναι «τσιμπημένες».

8. Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Όπως και η Φιλαδέλφεια, έτσι και η Ουάσινγκτον των 6,2 εκατομμυρίων κατοίκων δεν παρουσιάζει τεράστια συγκέντρωση πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, το μέσο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εισόδημα των 70.000 δολαρίων δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης να ζητούν το κάτι παραπάνω.

7. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Περίπου 14.000.000 κάτοικοι συνωστίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, το οποίο για την αποσυμφόρηση του κέντρου του διαθέτει έως και διόδια. Με αυτό το δεδομένο τα 16,92 δολάρια για μια δίωρη στάθμευση δεν μπορούν να θεωρηθούν πολλά, ειδικά αν κρίνουμε από τον τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο της πόλης.

6. Βοστώνη, ΗΠΑ

Η πρωτεύουσα της πολιτείας της Μασαχουσέτης στεγάζει στην ευρύτερη περιοχή της 4,6 εκατομμύρια κατοίκους και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις των ΗΠΑ. Το μεγάλο λιμάνι της δημιουργεί αρκετό πλούτο, που μεταφράζεται σε υψηλές τιμές υπηρεσιών. Έτσι, παρότι δεν έχει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, οι τιμές στάθμευσης είναι υψηλές.

5. Μελβούρνη, Αυστραλία

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας στεγάζει περίπου 5.000.000 άτομα. Υπό αυτή την έννοια, δεν περιλαμβάνεται στις μητροπόλεις του κόσμου. Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες στην αχανή ήπειρο είναι αρκετά ακριβές, λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου. Έτσι, δεν είναι διόλου τυχαίο που η Μελβούρνη είναι η τρίτη πόλη της Αυστραλίας που φιγουράρει στις 10 πιο ακριβές για στάθμευση.

4. Σικάγο, ΗΠΑ

Ευτυχώς δεν γίναμε Σικάγο υπό καμία έννοια στην Αθήνα. Πολύ δε περισσότερο στο κόστος στάθμευσης. Η πρωτεύουσα της πολιτείας του Ιλινόις περικλείει στην ευρύτερη περιοχή της 9.500.000 κατοίκους, γεγονός που την καθιστά, ειδικά στο κέντρο της, εξαιρετικά βεβαρημένη κυκλοφοριακά. Επομένως, δικαιολογείται απόλυτα το υψηλό κόστος στάθμευσης.

3. Μπρισμπέιν, Αυστραλία

Η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας δεν έχει τον αριθμό των κατοίκων που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Μόλις 2.500.000 άτομα ζουν στην ευρύτερη περιοχή της. Ωστόσο, παρά το εξαιρετικό οδικό της δίκτυο, το 72% των κατοίκων της κινούνται κάθε μέρα προς και από το κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο.  Χαράς ευαγγέλια για τους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης.

2. Σίδνεϋ, Αυστραλία

Με περίπου 5,5 εκατομμύρια αστικό πληθυσμό, το Σίδνεϋ δεν θα έπρεπε να φιγουράρει στο top 2 των ακριβότερων πόλεων όσον αφορά στη στάθμευση. Όπως όμως και οι υπόλοιπες πόλεις της Αυστραλίας, έχει πολύ μεγάλο ποσοστό χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα το πάρκινγκ να αποτελεί πρόβλημα, που λύνεται με τη γνωστή μέθοδο της προσφοράς και της ζήτησης.

1. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 34,94 δολάρια

Το «μεγάλο μήλο» έχει πολλά ρεκόρ, ιδού ένα ακόμα. Μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, με ευρύτερο πληθυσμό που ξεπερνά τα 15.000.000 και τη γνωστή αγάπη των Αμερικανών για τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, δεν θα μπορούσε παρά να έχει με διαφορά το υψηλότερο κόστος στάθμευσης.

Δείτε στη gallery τις τιμές ανά πόλη