1

Οι πέντε καλύτερες χώρες της Ευρώπης για οδήγηση και όλοι οι λόγοι που τις καθιστούν υπέροχες

Οι πέντε καλύτερες χώρες της Ευρώπης για οδήγηση και όλοι οι λόγοι που τις καθιστούν υπέροχες

Μπορεί τα road trips να τα έχουμε γνωρίσει μέσα από τον αμερικανικό κυρίως κινηματογράφο, οι Ευρωπαίοι ωστόσο φημίζονται για την αγάπη τους στην οδήγηση και ολόκληρη η γηραιά ήπειρος για τους υπέροχους δρόμους που διαθέτει. Κάποιες χώρες ωστόσο είναι περισσότερο «φιλόξενες» προς τους οδηγούς, κυρίως λόγω υποδομής.

Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία Dayinsure πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα σταθμίζοντας δεκάδες παράγοντες –ακόμα και τιμές καυσίμων, διοδίων, υπηρεσίες οδικής βοήθειας, ποιότητα οδών κ.λ.π.- για να καταλήξει στις καλύτερες. Ας τις γνωρίσουμε, μαζί με τα «μυστικά» που τις καθιστούν παράδεισο των οδηγών.

Γαλλία

Γαλλία

Διαθέτει τεράστιο οδικό δίκτυο και πολύ καλή υποδομή στους αυτοκινητοδρόμους. Διόδια και κόστος καυσίμου είναι από τα υψηλότερα, αλλά οι καταπληκτικές παραλιακές διαδρομές ειδικά στην περιοχή της Νίκαιας ή τα ορεινά περάσματα προς τις γαλλικές Άλπεις, αρκούν για να αποζημιώσουν το βαρετό και κοστοβόρο ταξίδι στις autoroute.

Σουηδία

Σουηδία

Λίμνη, δάσος, λίμνη, δάσος, λίμνη… Αυτό είναι το σκηνικό της οδήγησης στη Σουηδία, διόλου όμως βαρετό ή αδιάφορο. Η οδική παιδεία των Σουηδών μπορεί να εντυπωσιάσει κάθε Έλληνα και αποτελεί, μαζί με το εξαιρετικό σε ποιότητα οδικό δίκτυο και την ανυπαρξία… διοδίων, τον ορισμό της Βαλχάλα των οδηγών. Διόδια υπάρχουν μόνο σε τέσσερις γέφυρες στη χώρα και σε δύο πόλεις, αλλά όχι για τους τουρίστες.

Ουγγαρία

Ουγγαρία

Με μόλις 11 ευρώ μπορείς να κυκλοφορείς για 10 ημέρες σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ογγαρίας –και θα το κάνεις ακατάπαυστα λόγω της μέσης τιμής της αμόλυβδης στα 1,1 ευρώ μόλις. Καλοί δρόμοι και η πρωτεύουσα Βουδαπέστη, ένα όνειρο. Όχι όμως με το αυτοκίνητο, αλλά με τα πόδια.

Ιταλία

Ιταλία

Οι δρόμοι στα βόρεια της χώρας είναι μια απόλαυση, ειδικά στις περιοχές πέριξ των λιμνών της Λομβαρδίας. Το κόστος του καυσίμου είναι περίπου ίδιο με της Ελλάδας, όπως και των διοδίων. Η ποιότητα της ασφάλτου όμως στις επαρχιακές διαδρομές, δεν συγκρίνεται. Θα νομίζετε ότι αλλάξατε αυτοκίνητο, αν απολαμβάνετε τη γρήγορη οδήγηση.

Γερμανία

Γερμανία

Δεν έχει διόδια, δεν έχει όρια (εντάξει, πλέον μόνο σε ορισμένα σημεία των αυτοκινητοδρόμων της) και η ποιότητα της ασφάλτου είναι από άλλο γαλαξία. Αυτά και μόνο θα αρκούσαν για να συνθέσουν τον παράδεισο των οδηγών. Ταυτόχρονα όμως η Γερμανία έχει εξαιρετικές υποδομές, χώρους για στάθμευση και κατασκήνωση και, φυσικά, αμέτρητα χιλιόμετρα δρόμων. Μια βόλτα στο Nürburgring για τους πιο ψαγμένους, επιβάλλεται.