Κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Tesla 3 από το γερμανικό περιοδικό αυτοκινήτου Auto Bild, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Tesla, ο Έλον Μασκ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στην καρδιά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας επέλεξε πολύ σοφά τον τόπο και το χρόνο της ανακοίνωσης, καθώς στην εκδήλωση ήταν παρόντα στελέχη από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Έτσι έδωσε το μήνυμα ότι η αμερικανική Tesla δεν φοβάται το σκληρό ανταγωνισμό και έρχεται στην Ευρώπη για να μείνει.

Κατά την ομιλία του δεν παράλειψε να αναφερθεί με πολύ θετικούς χαρακτηρισμούς στα αυτοκίνητα των Γερμανών κατασκευαστών, χαρακτηρίζοντάς τα «μερικά από τα καλύτερα παγκοσμίως». Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην ηλεκτροκίνηση από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές –η Tesla από την ίδρυσή της κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα- και ότι ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος.


Το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη, που μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του. Αυτό που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη, θα κακασκευάζει αρχικά το μοντέλο Υ.

Όλα αυτά όμως ήταν παρηγοριά για τους ανταγωνιστές του. Ο Μασκ δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του που το Tesla 3 κατάφερε να επικρατήσει των παραδοσιακά κορυφαίων μοντέλων στη μεσαία κατηγορία, δηλαδή των BMW 3, Audi A4 και Mercedes C Class και να πάρει το τρόπαιο του καλύτερου αυτοκινήτου μέσα σε γερμανικό έδαφος, από γερμανικό περιοδικό.

Αναφορικά με το εργοστάσιο ο Μασκ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αρκέστηκε απλώς να ενημερώσει μέσω twitter ότι θα κατασκευάζει μπαταρίες, συστήματα κίνησης και αυτοκίνητα, αρχής γενομένης από το μοντέλο Y, δηλαδή το μελλοντικό compact SUV της μάρκας.

Όλα τα παραπάνω δίνουν νέα πνοή στην Tesla, η οποία έως και το 2018 αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που η εταιρεία ανάσανε οικονομικά και αντιμετωπίζει με ελπίδα το μέλλον. Το οποίο, ούτως ή άλλως, ανήκει στα ηλεκτρικά οχήματα. Ταυτόχρονα, με τα εργοστάσια σε Σαγκάη και Βερολίνο η Tesla βγαίνει από το αμερικανικό κουκούλι της και γίνεται μια πραγματικά παγκόσμια και πολυεθνική εταιρεία.

Image Credit: Axel Springer SE