Ανεξήγητα, με την κοινή λογική, δείχνουν τα αντικρουόμενα αποτελέσματα που επιτυγχάνει το Jeep Renegade στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ, το μοντέλο έλαβε την κορυφαία διάκριση "Top Safety Pick", από τον ανεξάρτητο οργανισμό αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Στην Ευρώπη ωστόσο, στις τελευταίες δοκιμές του επίσης ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων Euro NCAP, το Renegade απέσπασε τρία αστέρια, αντί των πέντε που καθορίζουν τις κορυφαίες επιδόσεις.

Τα τρία αστέρια ωστόσο συνοδεύτηκαν και από μια ιδιαίτερα δηκτική δήλωση του γενικού γραμματέα του Euro NCAP, κ. Μίχιελ Βαν Ράτινγκεν. Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Είναι κρίμα που δεν ακολουθούν όλοι το ίδιο παράδειγμα (σ.σ. εννοεί τις πολύ καλές επιδόσεις των υπόλοιπων κατασκευαστών) και δίνοντας προτεραιότητα στην εμφάνιση αντί στην ουσία, η Jeep βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της λίστας όσων αυτοκινήτων αξιολογήθηκαν το 2019”.

Είναι γνωστό ότι οι δύο οργανισμοί ακολουθούν διαφορετικά στάνταρ τόσο στις δοκιμές πρόσκρουσης, όσο και στην αξιολόγηση των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Ωστόσο, συνήθως, αυτοκίνητα με κορυφαίες επιδόσεις στον ένα οργανισμό, σπάνια πετυχαίνουν μέτριες επιδόσεις στον άλλο.

Ερευνώντας λίγο περισσότερο τις αναλυτικές αναφορές των δύο οργανισμών, είδαμε ότι στις ΗΠΑ, η διάκριση “Top Safety Pick" από τον IIHS αφορά τα μοντέλα με προαιρετικό εξοπλισμό αποφυγής συγκρούσεων και προβολείς κατασκευής μετά το Σεπτέμβριο του 2019. Αντίστοιχα, στον Euro NCAP το μοντέλο που αξιολογήθηκε δεν είχε καν στο βασικό του εξοπλισμό το σύστημα αυτόματης πέδησης.

Αυτές οι διαφορές στον εξοπλισμό μπορεί να εξηγούν εν μέρει και τα αντικρουόμενα αποτελέσματα, ωστόσο πολλοί κατασκευαστές που τα αυτοκίνητά τους δεν έχουν ως βασικά κάποια από τα συστήματα ασφάλειας που διαθέτουν προαιρετικά, δίνουν στον Euro NCAP τόσο τη βασική, όσο και την πλήρη έκδοση εξοπλισμού για αξιολόγηση. Τέτοιο παράδειγμα στην περίπτωση των τελευταίων αξιολογήσεων του οργανισμού ήταν το Peugeot 2008, το οποίο απέσπασε 4 και 5 αστέρια, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού.