Με την ανώτατη διάκριση των πέντε αστέρων στις δοκιμές ασφάλειας του ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων, του EuroNCAP, ξεκινά την καριέρα του το νέο VW Golf. Το αυτοκίνητο, εκτός από την κορυφαία συνολική βαθμολογία, πέτυχε πολύ υψηλά ποσοστά σε κάθε τομέα αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, στην προστασία των ενήλικων επιβατών 95%, στην προστασία των παιδιών 89%, στην προστασία πεζών και άλλων ευπαθών χρηστών του δρόμου 76%. Τέλος, για τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και ενεργητικής ασφάλειας, το νέο VW Golf αξιολογήθηκε με 78%.

Η Volkswagen έχει προικίσει το νέο Golf με ένα ολοκληρωμένο πακέτο συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, μερικά από τα οποία προέρχονται από τις μεγαλύτερες κατηγορίες ακριβότερων μοντέλων. Δύο βασικά συστήματα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σημαντικά: το σύστημα διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας με την επωνυμία Lane Assist, και το σύστημα αυτόματης πέδησης Front Assist, το οποίο παρακολουθεί την κίνηση μπροστά από το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας αισθητήρα ραντάρ και μπροστινή κάμερα. Το αυτοκίνητο σταματά αυτόματα σε επικίνδυνες καταστάσεις - ακόμα και σε πολύ χαμηλές ταχύτητες στην πόλη. Το φάσμα ελέγχου του συστήματος έχει επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει την αναγνώριση ποδηλάτων και την πέδηση μέσα στη στροφή.

Έξι αερόσακοι - δύο μπροστινοί , πλευρικοί και κεφαλής - αποτελούν στοιχείο του βασικού εξοπλισμού, μαζί με τους προεντατήρες των εμπρός ζωνών και τους περιοριστές δύναμης. Το προληπτικό σύστημα προστασίας επιβατών είναι προαιρετικό και μπορεί να μειώσει τις συνέπειες μιας επικείμενης σύγκρουσης, με τη σύσφιξη των ζωνών ή με το κλείσιμο των ανοικτών παραθύρων. Περιλαμβάνει επίσης πλευρικούς αερόσακους στις πίσω θέσεις, ανεβάζοντας των αριθμό τους στους 8.

Προαιρετικά η Volkswagen προσφέρει πολλά ακόμα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όπως μεταξύ άλλων τα Adaptive Cruise Control (ACC), Travel Assist, επικοινωνία Car2X, υποβοήθηση έκτακτης ανάγκης και υποβοήθηση στάθμευσης.