Διέρρευσαν οι πρώτες εικόνες από το δημιούργημα της εθνικής βιομηχανίας αυτοκινήτων της Τουρκίας, της οποίας ο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί μια κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από πέντε κατασκευάστριες εταιρείες με την εμπορική ονομασία TOGG και στόχο το χτίσιμο του πρώτου εργοστασίου κατασκευής στη Bursa.

Η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί θα είναι της τάξης των 3.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την παραγωγή πέντε μοντέλων και συνολική δυναμικότητα 175.000 οχημάτων ετησίως.

Το πρώτο όχημα της TOGG θα είναι ένα συμπαγές SUV της κατηγορίας C και θα κυκλοφορήσει στην αγορά σύμφωνα με τους στόχους το 2022. Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από την ιταλική Pininfarina SpA και έχει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να δεχτεί ηλεκτροκίνηση. Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες πρόκειται για ένα σύγχρονο σχεδιαστικά μοντέλο και μάλιστα σε μια κατηγορία με τεράστια δυναμική πωλήσεων, όπως αυτή των SUV.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ στους επενδυτές που ετοιμάζουν την τουρκική βιομηχανία αυτοκινήτου, με μεγάλα φορολογικά κίνητρα, δωρεάν παροχή των απαραίτητων εκτάσεων γης, μειωμένα επιτόκια δανεισμού και εγγύηση αγοράς 30.000 οχημάτων μέχρι το τέλος του 2035 από το τουρκικό δημόσιο. Οι επενδυτές από την πλευρά τους υποχρεούνται να παράσχουν τουλάχιστον 550.000.000 δολάρια σε μετρητά ως κεφάλαιο μέχρι το τέλος του 2023.

Όπως όλα δείχνουν το πλάνο της τουρκικής βιομηχανίας αυτοκινήτου προχωράει με γοργό ρυθμό. Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν η 9η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη το Νοέμβριο του 2019, ενώ σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές και αρκετοί Ιάπωνες, διαθέτουν μονάδες συναρμολόγησης στην επικράτειά της.

Από την άλλη πλευρά, η τόνωση του ενδιαφέροντος των Τούρκων αναφορικά με το “εγχώριο” αυτοκίνητο κρίνεται απαραίτητη καθώς η εγχώρια αγορά συρρικνώνεται και οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία ανέστειλαν την προγραμματισμένη επένδυση πολλών δις ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου στη χώρα από την VW.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που την επίσημη αποκάλυψη του «τουρκικού αυτοκινήτου» θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ο “Σουλτάνος” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου.