Το 2021 μπαίνουν τα θεμέλια της “Woven City” όπως την ονομάζει η Toyota, ή πόλης του μέλλοντος. Τα σχέδια της πασίγνωστης αυτοκινητοβιομηχανίας αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης έκθεσης καταναλωτικών ηλεκτρονικών (CES), η οποία πραγματοποιείται στο Las Vegas των ΗΠΑ από 7-10 Ιανουαρίου 2020.

Η Toyota θα δημιουργήσει μιας πρότυπη πόλη του μέλλοντος σε μια περιοχή 175 στρεμμάτων στη βάση του του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα πλήρως συνδεδεμένο οικοσύστημα, που θα παράγει τη δική του καθαρή ενέργεια με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Η Woven City θα χρησιμεύσει ως κατοικία για υπαλλήλους της Toyota, αλλά επίσης για συνταξιούχους, επαγγελματίες, ερευνητές και επιστήμονες οι οποίοι θα μπορούν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τεχνολογίες όπως η αυτονομία, η ρομποτική, η προσωπική κινητικότητα, τα έξυπνα σπίτια και η τεχνητή νοημοσύνη. Αρχικά η δυνατότητα στέγασης στην πόλη του μέλλοντος θα αφορά 2.000 κατοίκους, το σχέδιο όμως περιλαμβάνει και την επέκτασή της.

Για το σχεδιασμό της Woven City, η Toyota απευθύνθηκε στο Δανό αρχιτέκτονα, Μπγιάρκε Ίνγκελς και στην εταιρεία του με την ονομασία BIG. Η ομάδα BIG έχει σχεδιάσει πολλά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το World Trade Center 2 της Νέας Υόρκης, το Lego House στη Δανία και τα γραφεία της Google σε ΗΠΑ και Λονδίνο.

Η σχεδίαση της πόλης

Το γενικό σχέδιο περιλαμβάνει την εξής ρυμοτομική καινοτομία: ξεχωριστούς δρόμους για τα ταχύτερα οχήματα, δρόμουςγια προσωπική κινητικότητα και για πεζούς και τέλος μονοπάτια μόνο για τους πεζούς. Αυτοί οι τρεις τύποι δρόμων υφαίνονται μαζί για να σχηματίσουν ένα οργανικό μοτίβο πλέγματος και να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του ελέγχου της αυτονομίας.

Η πόλη σχεδιάζεται να είναι πλήρως βιώσιμη, με κτίρια κατασκευασμένα ως επί το πλείστον από ξύλο για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά ιαπωνικά ξύλινα κουφώματα, σε συνδυασμό με μεθόδους ρομποτικής παραγωγής. Οι στέγες θα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά πλαίσια για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας εκτός από την ενέργεια που παράγεται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Η Toyota σχεδιάζει να φέρει την ύπαιθρο σε όλη την πόλη, με φυσική βλάστηση και μεθόδους υδροπονίας.

Η ζωή στην πόλη

Οι κατοικίες θα είναι εξοπλισμένες με τις τελευταίες τεχνολογίες υποστήριξης του ανθρώπου, όπως η ρομποτική στο σπίτι για να βοηθήσουν στην καθημερινή ζωή. Τα σπίτια θα χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να ελέγχουν την υγεία των ενοίκων και να φροντίζουν τις βασικές ανάγκες.

Στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας θα χρησιμοποιούνται μόνο πλήρως αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα. Στους δευτερεύοντες δρόμους θα επιτρέπονται και τα ατομικά μέσα μετακίνησης, πάντα ηλεκτρικά. Σε ολόκληρη την πόλη, αυτόνομα κινούμενα ηλεκτρικά οχήματα Toyota θα αναλαμβάνουν τις μεταφορές, τις παραδόσεις και τον εφοδιασμό των καταστημάτων.

Για την προώθηση της κοινωνικότητας, στην πόλη του μέλλοντος θα υπάρχουν πάρκα σε κάθε γειτονιά, ένα μεγάλο κεντρικό πάρκο αναψυχής, καθώς και μια κεντρική πλατεία για κοινωνικές συγκεντρώσεις. Όπ