Το λιλιπούτειο και εξαιρετικά πετυχημένο πεντακοσαράκι στην πιο extreme μορφή του, την Abarth 695 70ο Anniversario, κοστίζει λίγο περισσότερο από... δύο Fiat 500 1.2 69hp ROCKSTAR. Πολλοί και πολλές που θα διαβάσουν τις προδιαγραφές του πιθανώς θα δικαιολογήσουν τα χρήματα αυτά, άλλοι ωστόσο θα αρχίσουν τις συγκρίσεις με πεντάθυρα μοντέλα επιδόσεων της μικρομεσαίας κατηγορίας όπως τα Hyundai i30N και Seat Leon Cupra, που μπορούν να αποκτηθούν με κατά τι λιγότερα χρήματα!

Το νέο 695 70 Anniversario δημιουργήθηκε με αφορμή τα 70α γενέθλια της μάρκας που δημιούργησε το 1949 ο Carlo Abarth. Το μοντέλο κινεί το turbo σύνολο των 1.4 λίτρων, που για την περίσταση αποδίδει 180 ίππους και 250 Nm ροπής. Οι εξαιρετικές επιδόσεις είναι έτσι δεδομένες, με την επιτάχυνση από στάση στα 100χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε μόλις 6,7δλ. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 225χλμ./ώρα (με το σπόιλερ στη θέση 0 μοίρες), ενώ η αγωνιστική εξάτμιση Record Monza με βαλβίδα διπλής λειτουργίας και 4 απολήξεις εξασφαλίζει το ιδανικό ηχητικό κρεσέντο.

Την επιβράδυνση έχει αναλάβει το σύστημα πέδησης της Brembo που περιλαμβάνει αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς, διαμέτρου 305χλστ. εμπρός (με αλουμινένιες τετραπίστονες δαγκάνες) και 240χλστ. πίσω.

Μοναδικό για το σπάνιο αυτό 500ράκι είναι το  "Spoiler ad Assetto Variabile", μια ρυθμιζόμενη σε 12 θέσεις οπίσθια αεροτομή, η οποία αυξάνει την πρόσφυση και τη σταθερότητα, αποτελώντας παράλληλα το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον εξωτερικό σχεδιασμό του αμαξώματος.

Το Abarth 695 70° Anniversario είναι διαθέσιμο με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο με paddles και διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό με σειρά μοναδικών στοιχείων όπως τα νέα καθίσματα "Sabelt Tricolore" που σχεδιάστηκαν ειδικά για το μοντέλο. Παρά τον έντονα σπορ χαρακτήρα δεν υπάρχει καμία έλλειψη στον εξοπλισμό, με το προηγμένο σύστημα πολυμέσων UconnectTM 7" HD Navi με το οποίο εφοδιάζεται το μοντέλο να είναι συμβατό με τις εφαρμογές Apple CarPlay και Google Android AutoTM. Παράλληλα, το σύστημα μέσω της οθόνης υψηλής ευκρίνειας προβάλει τις πληροφορίες της εφαρμογής Abarth Telemetry, η οποία μετρά μεγάλο αριθμό στοιχείων σχετικών με τις επιδόσεις του μοντέλου.     

Οι τιμές του συλλεκτικού μοντέλου στη Ελληνική αγορά είναι 34.100 και 34.750 ευρώ για τις εκδόσεις με το μηχανικό και το αυτόματο κιβώτιο αντίστοιχα, ενώ η συνολική παραγωγή του θα φτάσει τις 1.949 μονάδες μόλις, καθιστώντας το 695 70ο Anniversario άμεσα συλλεκτικό.