Ένα ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο που δημιουργεί απρόσμενο μποτιλιάρισμα, πετρέλαιο χυμένο στο οδόστρωμα μιας επαρχιακής διαδρομής, ακινητοποιημένο όχημα μετά από μια στροφή: με λίγα λόγια ατυχήματα που περιμένουν να συμβούν, εφ' όσον ο οδηγός δεν αντιληφθεί έγκαιρα τις παραπάνω επικίνδυνες συνθήκες την ώρα που οδηγεί.

Πως όμως μπορεί κανείς να δει πέρα από το σημείο που του επιτρέπει η όρασή του και να γνωρίζει τι γίνεται μετά από μια κλειστή στροφή ή μερικά χιλιόμετρα μακριά στον αυτοκινητόδρομο; Μια τέτοια ικανότητα θα ήταν σωτήρια για χιλιάδες οδηγούς σε όλο τον κόσμο.

Τα νέα αυτοκίνητα θα μπορούν να “βλέπουν”

Η τεχνολογία απλοποιεί τέτοιες φαινομενικά αδύνατες ικανότητες. Και πλέον μπορούμε να οδηγούμε αυτοκίνητα που θα προβλέπουν, αντί για εμάς, τους κινδύνους και θα μας ειδοποιούν εγκαίρως για αυτούς. Μια πληθώρα αισθητήρων στα αυτοκίνητα νέας γενιάς αναλαμβάνουν να διαγνώσουν τις επικίνδυνες καταστάσεις -για παράδειγμα μέσω της απότομης ενεργοποίησης των φρένων, της λειτουργίας του ESP, της χρήσης των αλάρμ, της απώλειας πίεσης ελαστικών, της ακινητοποίησης εντός του οδοστρώματος κ.λ.π. Μόλις λοιπόν εντοπίσουν το πρόβλημα, αμέσως δίνουν σήμα σε ένα cloud σύστημα συλλογής δεδομένων και ειδοποιούνται όλα τα αυτοκίνητα που διαθέτουν το ίδιο σύστημα και κινούνται στην εγγύς γεωγραφικά περιοχή. Ο οδηγός βλέπει αμέσως στον πίνακα οργάνων την ειδοποίηση και έτσι γνωρίζει τι ακριβώς έχει να αντιμετωπίσει στα επόμενα χιλιόμετρα.

Ford Puma με σύστημα Local Hazard Information

Η Ford έχει έτοιμη την τεχνολογία

Το νέο Ford Puma, που αναμένεται στη χώρα μας τέλος Ιανουαρίου 2020, λανσάρει το σύστημα Local Hazard Information, το οποίο προσφέρει κορυφαίες δυνατότητες προειδοποίησης σε περίπτωση κινδύνου. Μέσω των αισθητήρων που διαθέτει, το Ford Puma συλλέγει δεδομένα και χρησιμοποιώντας το μόντεμ του FordPass Connect, παρέχει αυτόματα ενημερώσεις στο cloud της υπηρεσίας. Η τελευταία υποστηρίζεται από την HERE Technologies και συλλέγει πληροφορίες όχι μόνο από αυτοκίνητα Ford, αλλά και άλλων κατασκευαστών. Το σύστημα μπορεί επίσης να αντλήσει πληροφορίες και από δημόσιες βάσεις δεδομένων, όπως αυτές των εταιρειών λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων, ώστε οι οδηγοί να λαμβάνουν προειδοποιήσεις που αφορούν επίσης σε μποτιλιάρισμα, οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα, οδικά έργα, παρακάμψεις και πολλές ακόμα πληροφορίες.

Ford Puma με σύστημα Local Hazard Information

Προς έναν κόσμο χωρίς τροχαία ατυχήματα

Πολύ πριν αναλάβουν την μετακίνησή μας τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα, δεκάδες τεχνολογίες που θα εξελίσσονται για να υποστηρίξουν αυτή τη δυνατότητα, όπως το Internet of Things, μπορούν να συνδυαστούν με στόχο τη δραματική μείωση των ατυχημάτων. Ήδη τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, μειώνουν έως και 60% την πιθανότητα ατυχήματος στα αυτοκίνητα που τα διαθέτουν, σε σχέση με αυτά που δεν έχουν. Συστήματα προειδοποίησης όπως το Local Hazard Information της Ford, δίνουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες μείωσης των ατυχημάτων μέσω της έγκαιρης ειδοποίησης όλων των οχημάτων για κινδύνους που προκύπτουν στην πορεία τους.